Muntele Fuji, Vila Medici si orasul Agadez din Niger se numara printre siturile care ar putea fi inscrise in patrimoniul mondial UNESCO, cu ocazia sesiunii anuale a acestei organizatii, ce are loc intre 16 si 27 iunie, la Phnom Penh, care va analiza si situatia siturilor distruse din Siria si Mali.

Un numar de 32 de situri naturale si culturale sunt in cursa pentru a fi incluse, pentru valoarea lor universala exceptionala, si ar putea sa fie adaugate pe aceasta lista care reuneste deja 962 de situri din 157 de tari.

Siturile candidate includ desertul de coasta din Namibia, vila si gradinile Medici din Toscana, biserici de lemn din Muntii Carpati din Polonia si Ucraina, statiunea balneara canadiana Red Bay din provincia Labrador, populata in secolul al XVI-lea de marinari basci.

Anumite situri sunt prezentate ca fiind "bunuri naturale", precum Etna din Italia, iar altele sunt prezentat ca "bunuri culturale", precum Muntele Fiji din Japonia. Simbol al Japoniei, acest vulcan care are o altitudine de 3.776 metri reprezinta un element principal al iconografiei nipone si include opt mari sanctuare sintoiste.

In acest an, Franta nu este reprezentata pe lista de propuneri. De maniera generala, tarile occidentale si cele asiatice sunt deja foarte bine reprezentate pe aceasta lista, scrie MEDIAFAX.

Siturile propuse au fost examinate de doua organisme consultative, care transmit recomandari in vederea inscrierii pe lista patrimoniului mondial unui comitet UNESCO, alcatuit din reprezentanti din 21 de tari, alesi pentru mandate de sase ani.

Aceste decizii au o puternica miza economica, intrucat clasarea unui sit poate facilita deblocarea fondurilor pentru conservare si sa antreneze o crestere a frecventarii turistice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.