Activitatea in Grecia inceta joi dimineata, dupa un apel la greva generala lansat de principalele doua sindicate din tara, in sectoarele public si privat, in semn de protest fata de inchiderea radioteleviziunii publice ERT marti, care a socat opinia publica greaca si restul Europei.

Transportul in comun si administratiile urmau sa fie cele mai afectate de greva, lansata in regim de urgenta, in urma emotiei provocate de inchiderea posturilor de televiziune si tuturor posturilor de radio din cadrul serviciului public, marti, decisa de Guvernul premierului Antonis Samaras, care desfiinteaza dintr-o singura lovitura aproximativ 2.700 de locuri de munca in sectorul public.

Jurnalistii din audiovizual se aflau de asemenea in greva, niciun buletin de stiri nu era difuzat, insa ziarele au aparut joi, dar nu vor aparea vineri, din cauza unei greve de 24 de ore, joi, a jurnalistilor din presa de cotidian

Aproximativ zece zboruri interne de pe aeroportul international din Atena urmau sa fie anulate, iar aproximativ 50 au fost reprogramate mai tarziu, din cauza incetarii muncii de catre controlorii aerieni, potrivit unei surse aeroportuare, scrie MEDIAFAX.

Manifestatii in fata sediului ERT erau prevazute inainte de pranz.

Samaras, al carui partid, Noua Democratie (ND), este singurul din cadrul coalitiei guvernamentale ce sustine inchiderea ratioteleviziunii elene, a aparat miercuri seara decizia, calificand ERT drept "un focar de opacitate si risipa". "ERT-ul privilegiilor s-a prabusit (...). Nu inchidem televiziunea publica. Un nou post va fi creat foarte curand", a spus el.

"Noi protejam interesul publicului", "proiectul nostru de lege (ce va fi discutat in Parlament) vizand crearea unei noi televiziuni elene" va fi "reforma cea mai radicala si mai democratica intreprinsa vreodata in tara", a declarat premierul.

Insa, intr-o tara in care sase ani de recesiune au condus la o rata a somajului de 27%, atingand aproape 60% in randul persoanelor cu varsta sub 24 de ani, opozitia si sindicatele acuza Guvernul ca a planificat o "lovitura de stat" impotriva poporului grec, prin aceasta actiune autoritarista de inchidere a unei societati cu o puternica incarcatura simbolica.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.