Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a incercat miercuri sa dezamorseze fronda indreptata impotriva Guvernului sau de doua saptamani, evocand ideea unui referendum pe tema proiectului de amenajare din piata Taksim din Istanbul, aflat la originea manifestatiilor.

La o zi dupa interventia politiei in aceasta piata, seful Guvernului a avut intrevederi cu "reprezentantii" miscarii de contestare, in fata carora a avansat prudent ideea de consultare a populatiei acestei metropole, cu speranta ca aceasta va accelera sfarsitul miscarii.

"Am putea sa supunem aceasta problema votului popular la Istanbul (...) in democratie, singura care conteaza este vointa poporului", a declarat presei vicepremierul Huseyin Celik la incheierea reuniunii.

"Cred ca dupa acest gest de bunavointa, tinerii vor decide sa paraseasca parcul Gezi", si-a exprimat speranta Celik. "Parcul Gezi trebuie evacuat cat mai repede posibil, nu putem, bineinteles, sa acceptam ca aceste manifestatii vor continua la infinit", a adaugat el.

In timp ce legitimitatea lor este contestata de manifestanti, interlocutorii premierului, 11 membri proveniti din randul organizatiilor neguvernamentale sau al societatii civile, experti sau artisti, au exclus prudent, joi, orice apreciere cu privire la propunerea primita.

"Le-am spus (guvernantilor) ca nu avem nicio autoritate sa spunem ceva cu privire la proiectele Guvernului", a declarat una dintre cele 11 persoane primite, Ipek Akpinar, MEDIAFAX.

Grupul coordonator al manifestantilor din parcul Gezi, platfoma a 116 asociatii care animeaza miscarea, nu a fost invitat la Ankara. Iar alti invitati, precum Greenpeace, au refuzat intalnirea, denuntand operatiunea in forta a politiei si intransigenta premierului.

Dupa evacuarea manu militari de marti a pietei Taksim, parcul Gezi, a carui destructurare anuntata a marcat inceperea revoltei impotriva premierului la 31 mai, a ramas miercuri ultimul bastion al contestarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.