Administratia Obama a anuntat ca va renunta la apelul impotriva deciziei unui judecator care a eliminat limita de varsta in privinta accesului fara reteta la pilula contraceptiva de a doua zi. 

Aceasta schimbare de plan a administratiei americane inseamna ca tinerele de orice varsta vor putea cumpara in curand, fara reteta, aceasta pilula contraceptiva, "Plan B One-Step", care poate impiedica o sarcina daca este administrata in primele 72 de ore dupa un raport sexual neprotejat, potrivit unei stiri de ultima ora.

Administratia presedintelui american Barack Obama a facut apel in mai in ultimul minut la o decizia a unui judecator federal din New York care, la 5 aprilie, a eliminat limita de varsta pentru accesul la aceste contraceptive.

Potrivit acestui judecator, Edward Korman, decizia din 2011 a secretarului american al Sanatatii, Kathleen Sebelius, de a cere ca tinerele cu varste mai mici de 17 ani sa aiba o reteta medicala pentru a-si putea procura aceasta pilula contraceptiva este "motivata politic" si "nejustificata din punct de vedere stiintific".

Intr-o scrisoare adresata judecatorului Korman, avocatii reprezentand administratia americana anunta ca Agentia federala pentru produse alimentare si medicamente (FDA) abandoneaza apelul.

"Pentru a va respecta decizia, FDA a invitat fabricantul pilulei Plan B One-Step sa depuna o cerere de agreare suplimentara pentru aprobarea vanzarii fara reteta a acestei pilule si fara alte restrictii. Odata ce FDA va primi aceasta solicitare, ea o va aproba rapid", scrie FDA intr-un comunicat, potrivit mediafax.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.