Un fost premier olandez a dezvaluit ca 22 de bombe atomice americane sunt stocate, in continuare, la o baza aeriana, in sud-estul Olandei, unde au fost transportate in timpul Razboiului Rece.

Intr-un documentar National Geographic despre fortele aeriene olandeze, Ruud Lubbers, care a condus Guvernul Olandei in perioada 1982-1994, afirma ca a fost insarcinat in 1963, pe cand lucra la baza aeriana de la Volkel, in apropiere de Eindhoven, sa ajute la instalarea acolo a acestor arme nucleare tactice.

El a povestit in emisiunea televizata, intitulata "Zborul timpului", difuzata sambata seara si redifuzata luni, ca i s-a cerut sa camufleze aceste bombe pentru a trece drept "piese normale" de armament, cu scopul de a se evita vreo banuiala asupra adevaratei lor naturi.

"Daca mergeti la Volkel, inca avem «piese» care indeplinesc o functie nucleara", a declarat Lubbers. "Ma intreb de ce mai sunt acolo, pentru ca eu consider ca este o nebunie", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

Presa olandeza a subliniat ca Lubbers, un politician de centru stanga, este oficialul de cel mai inalt rang din Olanda care a recunoscut astfel in mod oficial existenta acestui arsenal nuclear pe teritoriul tarii sale, dar ca acesta este oricum un "secret stiut de toata lumea" de mai multi ani.

Cotidianul economic NRC a scris ca aceste bombe atomice, de tip B61, de 50 de kilotone, de pana la patru ori mai puternice decat cele folosite la Hiroshima si Nagasaki in al Doilea Razboi Mondial, au fost aduse in diverse baze din Europa in anii '60, ca arme de disuasiune fata de un eventual atac din partea fostei Uniuni Sovietice.

La inceputul anilor '80, in Olanda au avut loc proteste de amploare fata de mobilizarea de focoase nucleare pe teritoriul tarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.