Austria isi va retrage cei 378 de militari prezenti in regiunea Golan in cadrul Fortei ONU pentru Observarea Dezangajarii (FNUOD), au anuntat joi cancelarul si vice-cancelariul austrieci.

"Evenimentele din aceasta (joi) dimineata au aratat ca o asteptare prelungita nu mai poate fi sustinuta", au declarat cancelarul Werner Faymann si vicecancelarul Michael Spindelegger, ministrul de Externe, intr-un comunicat comun, referindu-se la tulburari la un punct de trecere pe linia de armistitiu dintre Israel si Siria in Platoul Golan.

"Securitatea militarilor nostri este prioritara, aceasta decizia este asadar necesara" au declarat ei, justificand retragerea contingentului austriac.

"Ministrul Apararii ne-a explicat dupa intalniri cu oficiali de la fata locului, ca participarea militarilor din cadrul armatei austriece la misiunea ONU nu mai poate fi mentinuta", au anuntat ei. Joi, armata siriana a preluat controlul asupra punctului de trecere de la Qouneitram, pe linia de armistitiu, asupra caruia rebelii au preluat controluljoi dimineata, scrie MEDIAFAX.

La mijlocul lui mai, Austria amenintase deja cu retragerea militarilor din Golan, in cazul in care embargoul asupra livrarii de armament catre Siria decis de UE la sfarsitul lui februarie nu este prelungit dupa 1 iunie, de teama ca nu va mai in masura sa asigure siguranta Castilor Albastre austriece prezente la fata locului.

Intr-o reuniune a ministrilor de Externe, pe 27 mai, la Bruxelles, UE a decis sa anuleze embargoul asupra armamentului impus rebelilor sirieni, mentinand toate sanctiunile impuse regimului lui Bashar al-Assad,.

Mica republica alpina era, la 30 aprilie, una dintre cele trei tari care compun FNUOD (aproximativ omie de militari) alaturi de Filipine si India. Canada, Japonia si Croatia, care au paticipat la Forta, si-au retras deja trupele in urma cu cateva luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.