China a devenit principalul casigator al dezvoltarii industriei petroliere din Irak dupa razboiul prin care a fost inlaturat Saddam Hussein, companiile chineze preluand in prezent aproape jumatate din productia de titei a statului arab, cu ambitii pentru o cota si mai mare.

China importa deja aproape 1,5 milioane de barili de petrol pe zi din Irak si a facut o oferta pentru drepturile comerciale detinute de grupul american Exxon Mobil la unul dintre cele mai mari zacaminte de petrol din Irak.

"Chinezii sunt principalii beneficiari ai dezvoltarii industriei petroliere din Irak dupa disparitia lui Saddam. Au nevoie de energie si vor sa patrunda pe piata", comenteaza pentru NYT Denise Natali, expert pe Orientul Mijlociu la Universitatea Nationala de Aparare din Washington.

Inainte de interventia militara din 2003 a fortelor aliate, industria petroliera din Irak avea probleme, fiind in mare masura izolata de piata globala din cauza sanctiunilor impotriva regimului Saddam Hussein. Inlaturarea lui Saddam a deschis piata locala pentru investitorii straini.

Companiile chineze de stat au remarcat oportunitatea si au investit peste 2 miliarde de dolari pe an in Irak, au transferat in statul arab sute de lucratori si s-au aratat dispuse sa joace dupa regulile impuse de noul guvern irakian si sa accepte profituri mai mici pentru a-si asigura accesul la contracte importante, scrie MEDIAFAX.

"Am pierdut. Chinezii nu au avut nicio legatura cu razboiul, insa din punct de vedere conomic castiga de pe urma lui, iar Flota a Cincea si fortele aeriene (ale SUA - n.r.) le asigura afacerile", spune Michael Makovsky, fost oficial la Departamentul Apararii in timpul administratiei George W. Bush.

Determinarea Chinei poate fi judecata dupa numeroase miscari. Recent, China a construit in Irak, in apropiere de frontiera cu Iranul, un aeroport propriu pentru a transporta muncitorii catre exploatarile petroliere din sudul tarii. Chinezii intentioneaza sa inaugureze zboruri directe de la Beijing si Shanghai catre Bagdad.

In hotelurile din portul Basra, oamenii de afaceri chinezi veniti in Irak isi impresioneaza partenerii locali vorbind araba cu accent irakian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.