China va trimite trei cosmonauti in spatiu, la jumatatea lunii iunie, pentru a testa un nou modul spatial, intr-o noua etapa a unui vast proiect national de amenajare a unei statii spatiale, a anuntat luni presa oficiala chineza.

Modulul Shenzhou-10 a intrat in "faza finala de pregatiri" pentru lansarea care va avea loc "la jumatatea lunii iunie", a anuntat agentia oficiala China Noua, citand un purtator de cuvant al programului spatial chinezesc cu echipaj uman la bord.

Modulul se va conecta cu laboratorul Tiangong-1, facand din aceasta misiune o etapa esentiala catre asamblarea unei statii spatiale complete, care sa fie capabila sa primeasca astronauti pentru perioade indelungate.

Astronautii de la bordul noului modul "vor da lectii unui grup de studenti de la sol prin intermediul unui streaming video", dupa ce vor ajunge pe orbita. Lansarea va avea loc de la o baza din nord-vestul tarii, a anuntat agentia de presa China Noua, scrie MEDIAFAX.

China este a treia tara care a trimis de una singura un om in spatiu, in 2003, dupa SUA si Rusia, si incearca sa se afirme ca membru marcant al exclusivistului grup al marilor puteri spatiale, in principal in domeniul misiunilor cu echipaj uman.

Din cauza tensiunilor politice dintre administratiile de la Beijing si Washington, China nu s-a alaturat programului Statiei Spatiale Internationale (ISS). ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.