Coreea de Nord ar putea reporni unul dintre reactoarele nucleare de la centrala Yongbyon in doua luni, ceea ce ar permite regimului sa isi accelereze programul de inarmare nucleara, a apreciat luni un grup de american de reflectie.

Pe baza unor fotografii realizate prin satelit datate la 16 si 22 mai, institutul americano-coreean din cadrul Universitatii John Hopkins a declarat ca Coreea de Nord a inregistrat "progrese reale" la centrala, mai ales in ceea ce priveste acest reactor de grafit-gaz cu o putere de cinci megawati.

"Intr-o luna sau doua, acest reactor a putea porni, insa disponibilitatea unor noi bare de combustibil este inca incerta", a afirmat institutul pe blogul sau, 38 North, scrie MEDIAFAX.

"O data operational, reactorul ar putea produce aproximativ 6 kilograme de plutoniu pe an, care ar putea fi folosit pentru a fabrica arme nucleare".

Aceste noi imagini sunt publicate in contextul in care relatiile dintre statele occidentale si dictatura nord-coreeana sunt mai putin tensionate, dupa un al treilea test nuclear, in februarie, urmat de amenintari din partea Phenianului cu atacuri asupra Statelor Unite.

Coreea de Nord a anuntat in aprilie repornirea acestui reactor nuclear, oprit in 2007, conform unui acord international sustinut de Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.