Politia chineza a interzis marti accesul la un cimitir in care sunt inhumate victimele reprimarii sangeroase a miscarii democratice din Piata Tiananmen, intre alte masuri adoptate cu scopul de a impiedica orice comemorare a 24 de ani de la evenimentele de pe 4 iunie 1989.

Politisti stationati in exteriorul Cimitirului Wanan, in partea de vest a Beijingului, blocau intrarea principala si au cerut jurnalistilor AFP sa paraseasca locul. Familii ale studentilor ucisi de armata chineza obisnuiesc sa participe la ceremonii in acest cimitir, intalniri supravegheate indeaproape de fortele de ordine.

Dupa aproape un sfert de secol de cand Partidul Comunist Chinez a trimis tancuri pentru a inabusi manifestatii in centrul capitalei, marcarea evenimentelor din Piata Tiananmen este in continuare sensibila pentru regim, care depune eforturi sa impiedice orice discutie publica sau comemorare a evenimentelor.

Subiectul ramane tabu pentru presa oficiala, iar o cenzura drastica este exercitata pe retele de socializare, unde orice cautare legata de data de 4 iunie sau cuvinte ca "Tiananmen" sau "lumanare" era blocata marti, scrie MEDIAFAX.

Autoritatile au impus tacerea sau indepartat cativa disidenti si activisti in domeniul drepturilor omului deosebit de supravegheati, a anuntat organizatia China Human Rights Defenders, cu sediul la Hong Kong.

Liu Xiaoyuan, un avocat si activist in domeniul drepturilor omului, a anuntat intr-un mesaj postat pe Twitter "neutralizarea" contului sau pe un site chinez de microblogging, dupa ce a publicat o imagine cu o lumanare, indemnand la amintirea victimelor din Piata Tiananmen.

"In aceasta tara, orice miza se reduce la aprinderea sau stingerea unei lumanari", a comentat artistul contestatar Ai Weiwei.

Pe de alta parte, teritoriul Hong Kong urmeaza sa fie, din nou, singurul teritoriu chinez care comemoreaza marti reprimarea miscarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.