Cel putin sase persoane au murit si alte cateva au fost date disparute, luni, in urma inundatiilor provocate de ploile torentiale din Europa Centrala, unde mii de locuinte au fost evacuate, in special in Germania, Cehia si Austria.

In Cehia, unde Guvernul a decretat stare de urgenta in aproape toata Boemia (vest), cinci persoane au murit si alte cateva au fost date disparute. Un barbat si o femeie au murit, duminica, dupa ce casa lor s-a prabusit in apropiere de Praga. Alte doua cadavre au fost gasite in nordul tarii, iar un barbat in varsta de 82 de ani s-a inecat in apropiere de Benesov, la 40 de kilometri sud de Praga.

Bilantul risca sa creasca deoarece cel putin patru persoane, dintre care doi barbati care practicau, sambata seara, rafting pe raul Berunka, la 30 de kilometri sud-vest de Praga, au fost date disparute luni.

Metroul din Praga este partial inchis de duminica seara, iar numeroase cai ferate si drumuri au fost blocate. Elevii din Praga au fost invitati sa stea acasa, luni, din cauza perturbarii transporturilor. Aproximativ 2.700 de persoane au fost obligate sa isi paraseasca locuintele in Boemia, iar mii de consumatori nu aveau energie electrica luni dimineata. Armata a mobilizat aproximativ 2.000 de militari, dintre care 300 la Praga, pentru a face fata situatiei.

In Germania, situatia s-a inrautatit in sudul si estul tarii. La Passau, oras bavarez situat la frontiera cu Austria, la confluenta Dunarii cu Inn si Ilz, recordul stabilit de inundatiile din 2002 si din 1954 a fost doborat, iar armata a fost chemata pentru a ajuta echipele de salvare.

"Multe persoane, care s-au confruntat deja cu inundatiile in 2002, refuza sa isi paraseasca locuintele. Incercam sa le convingem", a declarat primarul din Passau, Jürgen Duppen, pentru postul de televiziune N24.

"Avem aproape 700 de membri ai echipelor de salvare in actiune. Cei aproximativ 200 de soldati chemati in ajutor sosesc. Este momentul, deoarece unele persoane au lucrat deja 36 de ore fara intrerupere", a adaugat el, subliniind ca "populatia din Passau are o anume rutina in ceea ce priveste inundatiile". In Saxonia, fosta regiune a RDG, situata la frontiera cu Cehia si Polonia, au fost mobilizati sute de politisti, echipati cu barci, saci de nisip si o macara.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

"Suntem socati. A trebuit sa iesim foarte repede din casa", a declarat pentru postul de televiziune NTV o locuitoare din Dresda, cu copilul in brate, dupa ce a petrecut noaptea de duminica spre luni intr-un adapost.

In Austria, inundatiile au provocat moartea unei persoane si alte doua au fost date disparute. Sute de locuitori din regiunea Salzburg si aproximativ alti 300 din orasul Melk, situat in nord, au fost deja evacuati. Armata a fost mobilizata pentru a contribui la operatiunile de salvare si la stavilirea apelor. Potrivit autoritatilor, Dunarea si Inn ar putea sa atinga si chiar sa depaseasca nivelul din 2002, cand inundatiile au provocat pagube in valoare de 7,5 miliarde de euro.

In Ungaria, primarul Budapestei a declansat o alerta de inundatii luni dimineata, o viitura pe Dunare fiind asteptata vineri sau sambata. Aceasta ar putea crea o situatie similara celei din 2002.

Citeste si:
VIDEO Inundații la metroul în Paris, după ce a plouat torențial o oră
VIDEO Inundații la metroul și...

In august 2002, nivelul Dunarii a atins 8,49 metri la Budapesta. Aproximativ 2.000 de persoane au fost evacuate si peste 20.000 au lucrat la indiguiri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.