Imaginea unui caine batut si legat de un copac, lasat sa moara, a provocat iar discutii despre societatea romaneasca in Marea Britanie.

Lucinda Hare si Jackie Short au trimis cate un email catre Biroul de Turism al Romaniei in care spun ca sa isi anuleaza vizita pe care urmau sa o faca in tara noastra, vara aceasta, in semn de protest. Lucinda Hare este autoarea unei cunoscutei serii de carti pentru copii.

Cele doua femei spun ca planuisera excursia dupa ce, la posturile de televiziune britanice, au vazut mai multe clipuri publicitare care invitau turistii sa descopere Romania.

Evenimentul care le-a determinat sa se razgandeasca fara drept de apel a fost cazul cutremurator al unui caine, gasit legat de un copac, lasat sa mora acolo dupa ce a fost lovit cu brutalitate in zona capului. Evenimentul s-a petrecut in localitatea Floresti, judetul Cluj.

"Aceasta (n.r. cazul cainelui lasat sa moara legat de un copac) este realitatea din Romania pe care o vad zi de zi prin intermediul internetului. Nici nu ma gandesc sa vin in tara voastra pana cand autoritatile si oamenii nu vor vrea sa ia masuri impotriva unor astfel de acte de o cruzime incredibila fata de animale. Acest caine a murit singur si in chinuri. Ce putem face ca astfel de cazuri sa nu se mai petreaca? Tot ce putem noi, de aici, sa facem este sa boicotam turismul catre aceasta tara", a declarat, pentru evz.ro, Lucinda Hare, autoare a unei serii cunoscute de carti. pentru copii.

Ambele femei spun ca Biroul Roman de Turism nu a formulat niciun raspuns la anuntul de boicot pe care l-au facut cele doua britanice.

“In 2011, Parlamentul European a adoptat o declaraÈ›ie pe care a trimis-o catre Comisia Europeana si Stetele Membre pentru dezvoltarea un plan corent pentru managementul populatiei cainilor in perimetrul UE. Declaratia, sustinuta de jumatate dintre parlamentari, reprezinta acum pozitia oficiala a Parlamentului European cu privire la aceasta problema. Din 2011 si pana acum am facut mai multe apeluri catre Comisia Europeana sa puna presiune pe acele state membre ale UE care nu au un sistem legislativ de protectie a animalelor, mai ales cele de pe strada. Din pacate, pana la acest moment, Uniunea Europeana nu a impus statelor membre decat reguli legate de transportul animalelor peste granita ”, a declarant David Martin, vice-presedintele grupului Parlamentar European pentru Protectia si Conservarea Animalelor.

Citeste si:
De ce va investi Ungaria 100 de milioane de euro în turismul din...
Ungaria va investi 100 de...

Legea nr 205/2004 privind protectia animalelor (cu completare in 2008) prevede amendarea detinatorilor de animale care provoaca suferinta acestora si in cel mai grav caz, inchisoare pana la un an (trei ani daca proprietarul se face vinovat de lupte intre animale). Daca proprietarul animalelor savarseste trei contraventii in decurs de doi ani, atunci animalele sunt confiscate. Legea pentru prevenirea cruzimii fata de animale (590/2009) ar fi implicat sanctiuni mai aspre, insa exprimarea sa este aberanta. Cei care omoara gandaci si sobolani prin metode neautorizate stiintific risca intre 5 si 10 ani de inchisoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.