Britanicii se pregatesc sa sarbatoreasca, in mod sobru, 60 de ani de la incoronarea reginei Elizabeth a II-a - care a avut loc la mai multe luni de la urcarea ei pe tron -, la un an de la somptuoasele ceremonii ocazionate de jubileul de diamant al suveranei.

In varsta de 87 de ani, cel mai in varsta monarh din Europa avea doar 25 de ani atunci cand decesul subit al tatalui ei, George al VI-lea, a facut-o regina, pe 6 februarie 1952. Insa, din cauza doliului oficial, Elizabeth a II-a a fost incoronata in mod oficial abia dupa 16 luni, pe 2 iunie 1953.

Ziua de duminica va marca astfel cea de-a 60-a aniversare de la grandioasa ceremonie organizata la catedrala Westminster din Londra, in fata a peste 8.000 de invitati si de reprezentanti oficiali din 129 de tari si teritorii.

Evenimentul, care a fost televizat, a fost urmarit pe micile ecrane de peste 20 de milioane de persoane. Alte 11 milioane de persoane au ascultat transmisiunea radiofonica a acelei ceremonii.

Suverana britanica a decis de aceasta data sa celebreze ziua de duminica "intr-un cadru privat", potrivit palatului Buckingham, cel mai probabil in castelul Windsor. In schimb, Elizabeth a II-a va asista marti, la catedrala Westminster, la o slujba aniversara a incoronarii sale, in prezenta a circa 2.000 de invitati, scrie MEDIAFAX.

Nu mai putin de 20 de membri ai casei regale britanice, inclusiv sotul ei, printul Philip, in varsta de 91 de ani, vor fi alaturi de regina.

"Vedetele" vor fi fara indoiala printul William si sotia sa Catherine, care se pregatesc pentru venirea pe lume, peste cateva saptamani, a primului lor copil, viitorul mostenitor al tronului britanic.

Premierul britanic, David Cameron, si secretarul general al Commonwealth-ului, Kamalesh Sharma, vor citi texte religioase in timpul slujbei din catedrala Westminster, teatru al unor evenimente majore din istoria monarhiei britanice: 38 de incoronari in 900 de ani, funeraliile reginei-mama si cele ale printesei Diana, dar si casatoria cuplului William-Kate in aprilie 2011.

Slujba de marti, la care au fost invitati reprezentantii tuturor cultelor majore, va fi transmisa in direct de postul BBC si va fi urmata de un dineu privat oferit de regina, la care vor participa 100 de persoane.

Citeste si:
Care este cauza oficială a morții Reginei Elisabeta a II-a. Ce se...
Care este cauza oficială a...

Marea Britanie are parte de "o primavara mizerabila", ploaia riscand sa fie din nou prezenta in timpul ceremoniei, la fel ca in urma cu 60 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.