Un fost presedinte al croatilor din Bosnia, Jadranko Prlici, a fost condamnat miercuri la 25 de ani de inchisoare pentru ca a fortat un transfer al populatiei musulmane din aceasta tara si a provocat teroare in randul populatiei.

"Camera, in unanimitate, va declara vinovat", a declarat judecatorul Jean-Claude Antonetti din cadrul Tribunalului Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie.

Prlici a fost judecat pentru ca a creat si participat, in perioada 1991-1994, la o organizatie criminala "in vederea supunerii politice si militare a musulmanilor din Bosnia si altor populatii care nu sunt de origine croata" in Herceg-Bosna, o entitate croata proclamata unilateral in sud-vestul Bosniei-Hertegovina, scrie mediafax.

Jadranko Prlici, in varsta de 53 de ani, a ascultat hotararea nepasator. Alti cinci coacuzati, fosti oficiali croati de rang inalt militari si politici din Bosnia, au fost condamnati la pedepse cuprinse intre zece si 20 de ani de inchisoare.

Prlici "avea o putere asupra centrelor de detentie", si anume de a le deschide sau inchide, a subliniat judecatorul, evocand conditii de viata "extrem de dificile" si "abuzuri grave" la care au fost supusi detinuti.

Pe langa torturi fizice, ca electrocutari sau arderi cu tigara, detinutii "care nu mancau suficient de repede trebuiau sa se intinda pe asfaltul fierbinte si sa se rostogoleasca pe jos fara camasa", a afirmat Antonetti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.