Israelul a lansat un exercitiu destinat pregatirii populatiei pentru a face fata unei ploi zilnice de sute de rachete, intr-un moment in care tensiunile cresc in aceasta regiune, in contextul temerilor legate de extinderea conflictului sirian.

Procedurile de evacuare si salvare a victimelor prinse sub daramaturi in caz de atacuri, indeosebi cu arme chimice, sunt testate incepand de duminica si pana miercuri. In cursul acestui exercitiu, copiilor in scolile lor si adultilor la locul de munca sau la domiciliu li se cere sa se refugieze in adaposturile cele mai apropiate in caz de alerta.

De la inceputul razboiului civil din Siria (martie 2011), situatia s-a agravat in Platoul Golan, pe care Israelul l-a ocupat incepand cu 1967, dintre cei aproximativ 1.200 de kilometri patrati, doar 510 kilometri patrati ramanand sub controlul Siriei.

La 21 mai, armata siriana a revendicat pentru prima oara tiruri ce au atins un vehicul militar israelian care circula in regiunea ocupata a Platoului Golan, scrie MEDIAFAX.

Tensiunile cu regimul lui Bashar al-Assad s-au amplificat si in urma celor doua raiduri aeriene israeliene care au avut loc recent in apropiere de Damasc. Aceste atacuri au urmarit, potrivit oficialilor israelieni, sa opreasca transportul de arme catre Hezbollahul libanez.

Siria a reactionat avertizand ca va raspunde "imediat" si intr-un mod "dureros", oricarui nou atac al Israelului pe teritoriul sau.

"Capacitatea de rezistenta si sangele rece ne va permite sa obtinem victoria", a explicat generalul israelian Ezal Eisenberg, insarcinat cu apararea pasiva.

"Toata lume intelege ca inamicii nostri nu cauta in timpul urmatorului conflict sa cucereasca teritoriul israelian, ci mai degraba sa lanseze rachete in directia obiectivelor civile", a afirmat ministrul israelian insarcinat cu apararea civila, Gilad Erdan, in timpul unei inspectii intr-o scoala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.