Republicani din Congresul american au reactionat puternic, joi, la anunturile presedintelui Barack Obama cu privire la strategia americana de lupta impotriva terorismului si fata de decizia sa de a relansa o incercare de inchidere a centrului militar de detentie de la Guantanamo Bay.

"Ne aflam in continuare intr-un lung si dificil conflict impotriva Al-Qaida", a declarat senatorul republican John McCain intr-o conferinta de presa, apreciind ca afirmatiile lui Barack Obama releva "un grad de nerealism incredibil".

"Al-Qaida se dezvolta peste tot in Orientul Mijlociu, din Mali si pana in Yemen", a subliniat el, criticand o parte a discursului in care Obama a anuntat ca nivelul riscului terorist a scazut in Statele Unite.

Evocand atacul comis impotriva misiunii diplomatice americane din Benghazi (Libia) de militanti islamisti si atentatul din Boston, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentantilor Ed Royce a apreciat ca "presedintele continua sa subestimeze grava amenintare pe care Al-Qaida si teroristii afiliati o reprezinta", scrie MEDIAFAX.

"Nu este momentul abandonarii eforturilor importante pe care le depunem in vederea asigurarii securitatii americanilor", a declarat republicanul.

Anuntarea unor masuri noi, intr-o incercare de transfer catre tara de origine a anumior detinuti de la centrul militar de detentie de la Guantanamo, a fost, de asemenea, criticata de catre republicani.

John McCain, care este de acord cu inchiderea centrului, a denuntat absenta unui "plan coerent" al administratiei.

Colegul sau Saxby Chambliss, din cadrul Comisiei pentru Informatii, se opune in continuare eliberarii de detinuti, calificandu-i pe cei 166 care se afla la Guantanamo drept "criminali".

Obama a anuntat ca va anula moratoriul asupra transferului de detinuti, "caz cu caz".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.