Premierul ungar Viktor Orban este pregatit sa majoreze taxele speciale aplicate bancilor, tranzactiilor financiare si energiei, pentru scoaterea Ungariei din procedura deficitului excesiv, riscand sa redeschida o disputa cu Comisia Europeana.

Orban va primi joi proiecte de lege referitoare la majorarea taxelor impuse bancilor, tranzactiilor financiare si energiei, precum si privind introducerea unei noi taxe pe publicitate, potrivit site-ului Guvernului.

Anul viitor in Ungaria vor avea loc alegeri generale, iar premierul Orban a facut o prioritate din scoaterea tarii din procedura deficitului excesiv, pentru a elimina riscul reducerii finantarii europene.

Introducerea taxelor speciale a contribuit anul trecut la recesiunea din Ungaria si a fost contestata de Executivul UE pentru inrautatirea perspectivelor de crestere, scrie MEDIAFAX.

"Propunerea lui Orban de majorare a taxei aplicate bancilor nu elimina temerile ca guvernul se bazeaza pe masuri exceptionale pentru reducerea deficitului bugetar. Majorarea acestei taxe risca sa radicalizeze pozitiile ambelor parti si sa amane iesirea din procedura deficitului excesiv", a declarat Neil Shearing, economist sef pentru piete emergente la Capital Economics in Londra.

Forintul s-a depreciat cu 0,7%, la 291,7 unitati pentru un euro, la Budapesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.