Japonia a protestat joi fata de publicarea intr-un ziar sud-coreean a unui editorial care asimileaza bombele nucleare de la Hiroshima si Nagasaki unei "pedepse divine".

"Dumnezeu recurge uneori la mana omului pentru a pedepsi actiunile diabolice ale oamenilor", scria la inceputul saptamanii cotidianul Joongang Ilbo, evocand o celebra unitate japoneza din al Doilea Razboi Mondial, Unitatea 731.

Cu sediul in nord-estul Chinei, la Harbin, aceasta unitate a fost o sectie secreta, in cadrul unor cercetari biologice si chimice, care a efectuat experiente pe oameni, in cursul Razboiului chinezo-japonez (1937-1945) si celui de al Doilea Razboi Mondial, si anume asupra unor prizonieri chinezi, sud-coreeni si rusi, scrie MEDIAFAX.

"Strigatele (victimelor) au ajuns la cer, iar bombele atomice au cazut asupra Hiroshima si Nagasaki", continua cotidianul, vorbind despre o "pedeapsa divina si represalii umane".

Secretarul general al Guvenului japonez Yoshihide Suga a calificat joi acest articol ca "deosebit de dezonorant".

"Tara noastra este singura care a fost lovita de bomba atomica. Nu vom ierta niciodata asemenea comentarii", a continuat el.

Bomba "Little Boy" lansata asupra orasului Hiroshima de bombardierul american de tip B-29 "Enola Gay" s-a soldat cu 140.000 de morti. Cea lansata trei zile mai tarziu, pe 9 august, asupra orasului Nagasaki s-a soldat cu aproximativ 70.000 de morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.