Japonia intentioneaza sa reia discutiile directe cu Coreea de Nord cu privire la dosarul japonezilor rapiti in perioada Razboiului Rece, a anuntat miercuri un oficial de rang inalt nipon.

"Studiem toate posibilitatile. Aceasta este evident pe masa", a declarat secretarul general al Guvernului nipon, Yoshihide Suga.

Duminica, premierul japonez Shinzo Abe a declarat deja ca vrea sa continue dialogul cu Coreea de Nord privind civilii rapiti de Phenian in anii '70 si '80.

"Vreau sa continui negocierile sau dialogul. Voi incerca de fapt sa obtin revenirea acasa a tuturor victimelor rapite, sa caut adevarul in spatele fiecarui caz si sa cer predarea rapitorilor" a spus el in timpul unei deplasari in tara, scrie MEDIAFAX.

Dupa ce regimul de la Phenian a amenintat Tokyo cu "focul nuclear" la mijlocul lunii aprilie drept riposta la mobilizarea de catre Japonia a unor baterii antiracheta pentru distrugerea rachetelor nord-coreene care i-ar ameninta teritoriul, Guvernul japonez a trimis un consilier saptamana trecuta, la Phenian, in mare secret, o initiativa perceputa prost de Seul si de Washington.

In opinia lor, vizita surpriza a lui Isao Ijima ar fi o tentativa nord-coreeana de a produce o bresa in tabara occidentala.

Seulul a calificat aceasta vizita drept "inutila", iar emisarul american pentru Coreea de Nord, Glyn Davies, a evocat o tentativa "de divizare a comunitatii internationale".

"Japonia are o problema extrem de importanta (de rezolvat), care nu este in interesul altor tari", a justificat duminica un ministru japonez pentru postul public de televiziune NHK.

Japonia si Coreea de Nord nu intretin relatii diplomatice. Tokyo acuza Phenianul ca nu face dezvaluiri complete in privinta rapirilor japonezilor, in timp ce Coreea de Nord afirma ca aceasta problema a fost rezolvata la inceputul anilor 2.000, odata cu repatrierea unor detinuti si anuntarea celor care ar fi morti.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.