Coreea de Nord a efectuat luni un nou test de tir al unei rachete cu raza scurta de actiune, al cincilea in decurs de trei zile, o serie de teste care l-au determinat pe secretarul general al ONU sa isi exprime ingrijorarea cu privire la riscul unei "escalade periculoase".

Acest tir a fost confirmat de catre un purtator de cuvant al sefului Statului Major sud-coreean, care nu stia daca este vorba despre teste de rachete ghidate sau despre rachete trase cu lansatoare multiple.

"Incercam sa aflam mai multe despre natura acestor teste", a declarat purtatorul de cuvant.

Coreea de Nord a lansat trei rachete cu raza scurta de actiune sambata si o a patra duminica, de pe coasta sa de est, catre Marea Japoniei, probabil in cadrul unor manevre militare, potrivit Seulului, scrie MEDIAFAX.

Asemenea tiruri au mai fost efectuate, insa de aceasta data au loc dupa o perioada de tensiune puternica in peninsula coreeana, cauzata de un nou val de sanctiuni din partea comunitatii impotriva Phenianului, in urma unui tir de racheta cu raza lunga de actiune si celui de al treilea test nuclear.

Un purtator de cuvant al Ministerul sud-coreean al Apararii a refuzat, anterior, sa identifice aceste rachete, insa, potrivit presei sud-coreene, ar putea sa fie vorba despre rachete sol-sol de tip KN-02, cu o raza de actiune de pana la 160 de kilometri.

In urma cu cateva saptamani, in cea mai intensa perioada a crizei, Phenianul parea pregatit sa testeze rachete cu raza medie de actiune, mai multe asemenea arme fiind aduse in poligoane de tragere in zona de coasta. Ele au fost retrase la inceputul lui mai, potrivit unor observatii americane. Washingtonul si Seulul se tem ca testarea unei rachete cu raza medie de actiune, de tip Musudan, ar putea sa relanseze tensiunile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.