Coreea de Sud a anuntat luni ca se asteapta la noi teste de rachete din partea Coreei de Nord, dupa cele de la sfarsitul saptamanii, care l-au determinat pe secretarul general al ONU Ban Ki-moon sa isi exprime ingrijorarea fata de riscul unei "escaladari periculoase".

"Armata noastra supravegheaza indeaproape activitatile militare nord-coreene, din cauza unor posibile noi tiruri", a declarat pentru presa Kim Min-seok, un purtator de cuvant al Ministerului Apararii.

Coreea de Nord a lansat trei rachete cu raza scurta de actiune sambata si o patra duminica, de pe coasta de est spre Marea Japoniei, probabil in cadrul unor manevre militare, potrivit Coreei de Sud.

Asemenea tiruri au mai fost efectuate, insa de aceasta data au loc dupa o perioada de tensiune puternica in peninsula coreeana, cauzata de un nou val de sanctiuni din partea comunitatii impotriva Phenianului, in urma unui tir de racheta cu raza lunga de actiune si celui de al treilea test nuclear, scrie MEDIAFAX.

Purtatorul de cuvant a refuzat sa identifice aceste rachete, insa, potrivit presei sud-coreene, ar putea sa fie vorba despre rachete sol-sol de tip KN-02, cu o raza de actiune de pana la 160 de kilometri.

In urma cu cateva saptamani, in cea mai intensa perioada a crizei, Phenianul parea pregatit sa testeze rachete cu raza medie de actiune, mai multe asemenea arme fiind aduse in poligoane de tragere in zona de coasta. Ele au fost retrase la inceputul lui mai, potrivit unor observatii americane.

Washingtonul si Seulul se tem ca testarea unei rachete cu raza medie de actiune, de tip Musudan, ar putea sa relanseze tensiunile.

Rachetele de tip Musudan au o raza de actiune de 2.500 pana la 4.000 de kilometri, o distanta suficienta pentru a atinge Coreea de Sud si Japonia si, eventual, baze americane situate pe Insula Guam, in Pacific.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.