Biroul national american pentru siguranta transporturilor (NTSB) a recomandat marti reducerea nivelului maxim de alcoolemie admis de la 0,8 la 0,5 grame pe litrul de sange la volan, aliniindu-se astfel majoritatii tarilor din lume.

NTSB (National Transportation Safety Board) si-a explicat decizia citand studii medicale care arata ca, incepand de la nivelul de 0,5 grame de alcool, majoritatea soferilor incep sa sufere o pierdere a functiilor mentale si a acuitatii vizuale, ceea ce creste net riscul unor accidente grave.

Peste 100 de tari de pe sase continente au limitat pragul de alcoolemie la cel mult 0,5 grame de alcool pe litrul de sange, arata NTSB, intr-un comunicat, cerand celor 50 de state americane sa urmeze acest exemplu.

"Majoritatea americanilor cred ca am rezolvat problema alcoolului la volan, insa, in fapt, inca avem de-a face cu o problema nationala", a declarat presedinta NTSB Deborah Hersman, scrie MEDIAFAX.

In fiecare an, accidentele de circulatie produse pe fondul consumului de alcool provoaca aproximativ 10.000 de morti si peste 170.000 de raniti in Statele Unite, potrivit NTSB.

Chiar daca datele arata o ameliorare considerabila in comparatiei cu statisticile din urma cu 30 de ani (20.000 de morti), situatia actuala reprezinta in continuare o amenintare la adresa sigurantei publice, a insistat Biroul, format din experti independenti.

Incepand de la mijlocul anilor '90, numarul total de persoane ucise a scazut considerabil, insa proportia celor decedati din cauza accidentelor provocate pe fondul consumului de alcool a ramas in jurul valorii de 30%. In ultimii 30 de ani, aproximativ 440.000 de persoane au decedat pe sosele din cauza unui sofer aflat in stare de ebrietate.

Studiile au aratat ca anual aproximativ patru milioane de persoane din Statele Unite recunosc ca au condus macar o data sub influenta alcoolului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.