Un oficial de rang inalt american a anuntat miercuri ca arme chimice ar fi fost utilizate de doua ori "in cantitati mici" in conflictul sirian, sublininiind ca Washingtonul incearca sa obtina mai multe informatii pentru a stabili modul in care sa raspunda.

"Comunitatea de informatii este de acord, cu grade diferite de certitudine, ca au fost utilizate arme chimice cel putin de doua ori in cantitati mici, in Siria", a declarat adjunctul secretarului de Stat american, Wendy Sherman, in fata alesilor americani.

"Indiferent de increderea avuta in comunitatea de informatii, pentru care am cea mai mare admiratie, nu este suficient pentru a lua anumite decizii care au fost evocate", a adaugat ea.

Sherman nu a precizat daca regimul sau rebelii au facut uz de aceste arme, a caror utilizare a fost definita de catre Barack Obama ca o "linie rosie" ce nu trebuie depasita, scrie MEDIAFAX.

In plus, ea a repetat ca este justificat, in opinia sa, ca Obama sa caute o certitudine mai mare, inainte de a lua o hotarare. "Am avut experiente neplacute in istoria noastra, in cursul careia am actionat inainte sa realizam ca informatiile au fost prost interpretate sau erau eronate", a amintit ea, referindu-se la invadarea Irakului, in 2003.

"Fiti siguri ca strangem informatii suplimentare", a concluzionat Sherman, in timpul audierii consacrate programului nuclear iranian.

La sfarsitul lunii aprilie, secretarul Apararii Chuck Hagel a fost primul care a declarat ca in cadrul comunitatii americane de informatii se crede ca regimul lui Bashar al-Assad a utilizat arme chimice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.