Coreea de Nord nu stapaneste inca tehnologia de miniaturizare nucleara indispensabila inarmarii unei rachete, a declarat miercuri, la Seul, un oficial american.

Dupa ce a efectuat al treilea sau test nuclear la 12 februarie, Coreea de Nord a anuntat ca acesta "a folosit un dispozitiv miniaturizat si mai usor" ce ar putea fi fixat pe ogiva unei rachete cu raza lunga de actiune.

O perspectiva cu atat mai ingrijoratoare pentru Coreea de Sud si aliatii sai in contextul in care Phenianul a reusit, la inceputul lui decembrie, sa trimita in spatiu o racheta, un progres semnificativ pentru tehnologia sa balistica.

Potrivit MEDIAFAX, majoritatea expertilor par sa fie de acord insa cu faptul ca Phenianul nu dispune de o capacitate intercontinentala (ICBM) si nici nu stapaneste tehnologia de miniaturizare a bombei atomice.

"Nu cred ca dispun de capacitatea de a miniaturiza un focos nuclear, de a-l plasa in varful unei rachete, de a rezolva problema lansarii (rachetei), a reintrarii (in atmosfera) si a tintei", a declarat un oficial american, sub acoperirea anonimatului.

"Nu cred ca au asamblat piesele", a precizat el pentru jurnalisti straini, la Seul.

In aprilie, un parlamentar republican a dezvaluit un fragment dintr-un raport al serviciilor de informatii militare americane, Defense Intelligence Agency (DIA), parand sa anunte contrariul, in pofida presupusei "fiabilitati slabe" a tehnologiei nord-coreene.

Ulterior, Pentagonul a calificat aceste informatii drept "inexacte". "Agentiile de informatii nu cred ca Phenianul dispune de un arsenal de rachete balistice dotate cu focoase nucleare", a afirmat pentru AFP un oficial de rang inalt american, sub acoperirea anonimatului.

Testul nuclear din februarie s-a soldat cu o noua runda de sanctiuni din partea Natiunilor Unite pentru Phenian, ceea ce a alimentat un nou ciclu de tensiuni militare si diplomatice in Peninsula Coreeana.

Citeste si:
Atacuri cu bomba la Ierusalim: cel puțin 15 răniți. Prima ipoteză a...
Atacuri cu bomba la...

La apogeul crizei, Coreea de Nord a amenintat ca va lansa atacuri "termonucleare" preventive impotriva Statelor Unite si Coreei de Sud.
Voci, in Coreea de Sud, au pledat pentru dezvoltarea unei capacitati nucleare de descurajare proprii, complementare "umbrelei nucleare" americane.

Dar oficialul american a subliniat ca mobilizarea de bombardiere B-52 si B-2, cu capacitate nucleara, in timpul recentelor exercitii comune cu armata sud-coreeana, reflecta un sprijin solid din partea Washingtonului pentru Seul.

"Coreea de Sud nu cred ca are nevoie sa-si dezvolte propria capacitate nucleara", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.