Lucrarile de exhumare au fost reluate luni la cimitirul militar Powazki din Varsovia, pentru identificarea celor 200 de victime ale regimului comunist, intre care si Witold Pilecki, care a intrat voluntar in lagarul de la Auschwitz, pentru a oferi lumii o marturie despre Holocaust.

"Vara trecuta, in timpul primei etape a lucrarilor, am reusit sa exhumam ramasitele a peste o suta de victime", a precizat pentru AFP Krzysztof Szwagrzyk, oficial din partea Institutului Memoriei Nationale (IPN), insarcinat cu aceasta operatiune.

"Am lansat astazi, dupa o pauza de iarna, cea de-a doua etapa de exhumari. Ne asteptam sa gasim pe acest teren aproximativ 200 de cadavre, printre care cel al lui Witold Pilecki si al generalului Emil Fieldorf, membri ai Rezistentei Poloneze AK (miscare prooccidentala), precum si ale altor eroi ai rezistentei antinaziste si anticomuniste", a explicat el.

Dupa razboi , ambii au fost acuzati de regimul stalinist din Polonia de inalta tradare si spionaj. Condamnati la moarte si executati in 1948 si, respectiv, 1953, cei doi au fost inmormantati in anonimat, intr-un loc neidentificat.

"Zeci de mii de familii din Polonia asteapta inca sa afle unde le-au fost inmormantati apropiatii. Estimam la aproximativ 50.000 de persoane numarul victimelor terorii comuniste dintre anii 1940 si 1950", a precizat Szwagrzyk, scrie MEDIAFAX.

In majoritatea cazurilor, acestea au fost ingropate in secret si in anonimat, autoritatile comuniste dorind sa stearga orice urma odata cu trecerea anilor.

Sapaturile se desfasoara in toata Polonia. Specialistii preleva la fata locului probe ADN. Cu un an in urma, mai multe cadavre au putut fi identificate gratie datelor genetice oferite prin analizarea codurilor ADN ale celor aproximativ 300 de rude ale victimelor.

"Pe toata perioada acestor ani, a trebuit sa ma obisnuiesc cu ideea ca tatal meu nu are un mormant", a declarat pentru AFP Andrzej Pilecki, fiul lui Witold.

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.