Coreea de Nord l-a inlocuit din functia de ministru al Aprarii pe generalul Kim Kyok-sik, un adept al liniei dure, cu Jang Jong-nam, un general relativ necunoscut, potrivit agentiei de stat KCNA.

Oficiali de la Seul afirma ca pozitia politica a lui Jang Jong-nam este necunoscuta, dar acesta pare sa fie mai tanar ca predecesorul sau, relateaza BBC News online, potrivit mediafax.

De asemenea, Phenianul a denuntat noi exercitii navale comune intre Coreea de Sud si Statele Unite, la care participa un portavion american cu propulsie nucleara, USS Nimitz. Marina americana a anuntat ca operatiunea, de doua zile, vizeaza "consolidarea securitatii si stabilitatii regionale".

KCNA l-a prezentat pe Jang Jong-nam drept "ministrul Fortelor Armate ale Poporului" intr-un material, duminica. Jang Jong-nam, in varsta de aproximativ 40 de ani, a fost anterior comandantul primului corp de armata. El il inlocuieste pe generalul Kim Kyok-sik, considerat responsabil de bombardarea insulei sud-coreene Yeonpyeong in 2010, cand au fost ucise patru persoane.

Oficiali de la Seul au declarat ca sunt la curent cu schimbari de personal, dar ca au "nevoie de mai mult timp pentru a-si da seama care este directia per ansamblu" si daca aceasta schimbare este semnificativa. "Nu stim daca (Jang Jong-nam) este mai agresiv, dar se pare ca face parte dintr-o generatie mai tanara", a declarat Kim Min-seok, un purtator de cuvant al Ministerului sud-coreean al Apararii. Unii analisti considera ca numirea face parte din eforturile lui Kim Jong-un de a-si consolida influenta in domeniul militar.

O schimbare la varf a avut loc si in iulie 2012, cand seful Statului Major nord-coreean, generalul Ri Yong-ho, a fost demis. El a fost inlocuit cu Hyon Yong-chol, de asemenea, relativ necunoscut. Atat seful Statului Major, cat si ministrul Apararii sunt subordonati Comisiei pentru Aparare Nationala, prezidata de Kim Jong-un.

Citeste si:
Orban, despre menținerea lui Bode la Interne: „Principala...
Orban, despre menținerea lui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.