UE intentioneaza sa extinda perioada in care emigrantii pot primi ajutoare de somaj din partea tarii de origine, potrivit unor planuri discutate la Bruxelles, in eforturile de a calma ingrijorarile privind "turismul pentru beneficii sociale", relateaza Financial Times.

Ajutoarele de somaj platite de tara de origine unui cetatean care isi cauta un loc de munca intr-un alt stat membru ar putea fi extinse de la trei luni (perioada obligatorie din prezent) la cel putin sase luni, potrivit unei propuneri ce urmeaza sa fie dezvaluita joi de comisarul european pentru Justitie. In medie, un imigrant are nevoie de aproximativ 16 luni pentru a-si gasi un loc de munca.

Propunerea, consultata de Financial Times, are ca scop sa incurajeze libertatea de miscare a lucratorilor in cadrul UE.

Marea Britanie, Germania, Austria si Olanda au trimis o scrisoare Comisiei Europene in care cer revizuirea directivei privind libertatea de miscarea, in timp ce ingrijorarile cresc in privinta impactului pe care imigratia in cadrul UE il are asupra sistemului de ajutoare sociale.

Reactia statelor membre la extinderea ajutorului de somaj pentru propriii cetateni va fi probabil diferita. In Marea Britanie, planul ar putea sa tempereze o dezbatere politica aprinsa despre imigratie si consecintele unui potential aflux de romani si bulgari dupa eliminarea restrictiilor temporare de pe piata muncii, anul viitor, scrie MEDIAFAX.

Recomandarea UE va fi facuta in cadrul unui pachet mai extins de initiative care au ca scop extinderea drepturilor cetatenilor europeni si eliminarea barierelor in exercitarea lor. Astfel, au fost facute 12 propuneri dupa un an intreg de consultari, incusiv un sondaj efectuat pe un esantion format din 12.000 de persoane.

Intre altele, Comisia va recomanda in propunerile sale ca statele membre sa le permita cetatenilor sa isi pastreze dreptul de vot in tara de origine daca s-au mutat peste hotare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.