Iranul a avertizat marti impotriva unor "acte provocatoare" in Golf, unde, in aceasta saptamana, au inceput manevre navale la care participa 41 de tari, sub egida Flotei a 5-a americane, stabilite in Bahrain.

"Stabilitatea si securitatea in Golful Persic sunt foarte importante pentru noi (..) Noi supraveghem toate actiunile si cerem tuturor tarilor prezente in regiune sa evite acte provocatoare", a declarat Ramin Mehmanparast, un purtator de cuvant al Ministerului de Externe, in timpul unei conferinte de presa saptamanale.

Exercitiile, care se vor desfasura pana la 30 mai, "sunt cele mai largi manevre de acest tip in regiune", a subliniat Flota a 5-a luni, intr-un comunicat.

Aceste manevre (IMCMEX) includ operatiuni defensive vizand sa "protejeze comertul international", exercitii antimine si operatiuni de securitate maritima, potrivit comunicatului. Manevre asemanatoare au fost efectuate si anul trecut, tot sub egida Flotei a 5-a.

"Suntem bucurosi sa vedem ca peste 40 de tari ni s-au alaturat" pentru exercitii vizand sa "amelioreze capacitatile internationale de a pastra libertatea cailor de navigatie" mondiale, a declarat viceamiralul John W. Miller, comandantul Flotei a 5-a, scrie MEDIAFAX.

Tarile participante au inceput luni exercitii, iar manevrele navale vor incepe saptamana urmatoare, cu participarea a 35 de nave, inclusiv USS Ponce, si 18 submarine fara echipaj.

La randul sau, Teheranul a inceput marti "exercitii de deminare la est de Stramtoarea Ormuz, in Marea Oman", utilizand un nou sistem de deminare, a anuntat agentia Fars.

In trecut, Iranul a amenintat in numeroase randuri ca va bloca Stramtoarea Ormuz, pe unde tranziteaza o treime din traficul maritim petrolier mondial, daca va fi atacat sau daca interese iraniene vitale s-ar afla in joc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.