Coreea de Nord a retras doua rachete din instalatia de lansare, pe coasta de est, au anuntat luni oficiali americani, iar Phenianul si-a diminuat retorica belicoasa dupa ce a amenintat Coreea de Sud, timp de mai multe saptamani, cu "flacarile iadului".

Aceste rachete, de tip "Musudan", erau pregatite sa fie lansate in orice moment, dar au "fost retrase" din instalatia de lansare, a declarat un oficial din domeniul apararii americane, sub protectia anonimatului.

Acest gest al Coreei de Nord arata ca nu mai exista o amenintare iminenta de lansare de rachete, iar Phenianul va fi nevoit sa refaca numeroase pregatiri pentru a putea fi din nou pregatit sa lanseze rachete, afirma doi oficiali americani.

Acest anunt a fost facut cu o zi inaintea primei vizite a noii presedinte sud-coreene Park Geun-hye la Casa Alba, marti.

Intre numeroasele amenintari proferate in ultimele saptamani de catre Coreea de Nord, Phenianul a mobilizat doua rachete de tip Musudan pe coasta de est, determinand Statele Unite si aliatii sai Japonia si Coreea de Sud sa adopte masuri in cazul unui tir, scrie MEIDAFAX.

Tokyo si Seulul si-au sporit apararea antiracheta, in timp ce armata americana a mobilizat doua distrugatoare echipate cu arme antiracheta si radare puternice pentru a contracara o posibila lansare.

Insa Coreea de Nord nu a trecut la actiune, iar tensiunea a scazut in peninsula in ultima perioada.

Potrivit unui purtator de cuvant al Pentagonului, George Little, "pauza in provocari" a Phenianului reprezinta o evolutie pozitiva.

Racheta de tip Musudan are o raza de actiune teoretica de peste 5.500 de kilometri, potrivit unor militari, un lucru ce ar parea sa permita Coreei de Nord sa poata atinge continentul american. Insa analistii nu sunt cu totii de acord, unii apreciind ca Phenianul nu le-a testat vreodata in conditii reale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.