Fiica fostului premier ucrainean Iulia Timosenko a apreciat marti ca hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului, care a condamant Ucraina pentru detinerea "ilegala" a opozantei, este o "prima victorie".

"Astazi, credem ca este o prima victorie, un prim pas catre reabilitarea sa politica totala si eliberarea imediata", a declarat Evghenia, fiica opozantei, in timpul unei conferinte de presa, la Kiev.

"Curtea a recunoscut ca mama mea este o detinuta politica, iar, acum, autoritatile ucrainene nu pot sa nege faptul ca trebuie eliberata", a adaugat ea, potrivit MEDIAFAX.

"Bazandu-se pe hotararea Curtii, presedintele (ucrainean) are posibilitatea sa o elibereze pe mama mea. Noi speram ca va lua aceasta decizie umana cat mai repede posibil", a continuat ea, adaugand ca Iulia Timosenko va "fi spalata de acuzatii false si absurde" aduse la adresa sa.

CEDO i-a dat dreptate, marti, Iuliei Timosenko, apreciind in unanimitate drept "arbitrara si ilegala" plasarea sa in detentie provizorie in 2011.

Judecatorii de la Strasboug au condamnat Ucraina pentru patru incalcari ale drepturilor fundamentale ale lui Timosenko.

Judecatorii au constatat mai multe incalcari ale articolului 5 ("Dreptul la libertate si la siguranta") si ale articolului 18 ("Limitarea folosirii restrangerilor drepturilor") din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

In schimb, ei au respins plangerea privind presupusele rele tratamente la care ar fi fost supusa opozanta.

Incarcerata din august 2011, Timosenko a fost condamnata, doua luni mai tarziu, la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere. In prezent, ea este trimisa in judecata intr-un dosar de frauda fiscala si a fost inculpata pentru complicitate in asasinarea unui deputat in 1996.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.