Printul mostenitor al Olandei, Willem-Alexander, a devenit rege, marti la ora 10.10 (11.10 ora Romaniei), dupa semnarea de catre mama sa, regina Beatrix, a actului de abdicare, relateaza AFP.

Willem-Alexander, in varsta de 46 de ani, devine primul dintr-o generatie noua de suverani europeni care urca pe tron, precum si primul mostenitor de sex masculin ce devine rege din 1890.

Actul de abdicare a fost semnat, ulterior, de catre noul rege si reprezentanti ai Guvernului, inclusiv premierul Mark Rutte.

Ceremonia a fost transmisa in direct pe ecrane uriase in Dam Square, piata din fata Palatului Regal. Multimea prezenta, aproximativ 25.000 de persoane, canta "Multumesc Bea" si a aclamat-o puternic in momentul in care Beatrix a aparut pe ecrane.

Fiica mai mica a cuplului regal, Catharina-Amalia, in varsta de noua ani, este de-acum printesa-mostenitoare a regatului.

Willem-Alexander este primul dintr-o noua generatie de monarhi europeni, a caror medie de varsta este de 71 de ani, ce a devenit rege in urma unei abdicari.

Tanarul suveran urmeaza sa adopte un stil mai destins decat mama sa. Intr-un interviu difuzat de televiziunea publica, inainte cu doua saptamani de incoronare, el a declarat ca vrea sa fie un "monarh al secolului XXI", conciliind traditia si modernitatea si, mai ales, sa nu fie un "fetisist al protocolului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.