Guvernul canadian a prezentat luni noi reguli de recrutare a lucratorilor straini temporari, in urma unei polemici care dateaza de la inceputul lunii privind concedierea unor angajati ai unei banci care voia sa ii inlocuiasca pe acestia cu indieni.

"Suntem ingrijorati de exemplele care arata folosirea programului (de recrutare a unor lucratori straini temporari) in mod inadecvat", a declarat in cadrul unei conferinte de presa ministrul Imigratiei Jason Kenney, transmite MEDIAFAX.

"Canadienii trebuie sa fie primii care sa poata profita de ofertele de munca", a afirmat el, amintind ca programul respectiv "urmareste acoperirea penuriilor" in domenii precise, punctual, si nu "inlocuirea angajatilor canadieni".

Or, schimbarile introduse anul trecut au facut sa creasca spectaculos popularitatea acestor vize, in special prin reducerea termenului in care angajatorul ar trebui sa se asigure ca nu gaseste niciun canadian pentru ocuparea postului respectiv, inainte de a incepe recrutarea in strainatate. Aceste modificari au redus si salariul de baza al angajatilor temporari.

Numarul vizelor eliberate pentru acest program s-a dublat in aceasta perioada, ajungand la 330.000, in timp ce Canada numara aproximativ 1,4 milioane de someri.

Ultimele derive ale programului au fost evidentiate la inceputul lui aprilie, cand televiziunea publica CBC a dezvaluit ca tehnicienii de la serviciul informatic al Bancii Regale a Canadei - principala institutie financiara a tarii - ar urma sa fie inlocuiti cu alti angajati, recrutati in India.

In fata acestei controverse, banca si-a prezentat scuze si a dat inapoi. Dar rapid au aparut informatii care aratau ca astfel de cazuri existau si in industria restaurantelor, a celei miniere sau in transporturi.

Odata cu noile norme, companiile care vor sa foloseasca acest program vor fi nevoite sa plateasca taxe de dosar si nu vor putea impune alte limbi in afara de franceza si engleza drept conditie de recrutare. In plus, salariile nu vor putea fi decat cu 15 la suta mai mici decat nivelul practicat pentru un canadian.

Citeste si:
Forțele Aeriene Regale Canadiene își încep misiunea de poliție...
Forțele Aeriene Regale...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.