Ministerul Afacerilor Externe a publicat un Ghid de calatorie pentru romanii care doresc sa plece in strainatate cu ocazia Sarbatorilor de Paste din acest an, in care li se recomanda si sa lase in tara familiilor sau prietenilor copii ale biletelor de calatorie sau asigurarilor medicale.

In Ghidul publicat la rubrica Sfaturi de Calatorie de pe site-ul ministerului sunt cuprinse si alte masuri preventive anterioare plecarii: verificarea valabilitatii actelor de identitate, informarea din surse interne, dar si din statele de destinatie, privind conditiile particulare din aceste tari, lasarea catre familie a unor date exacte despre itinerariul si modalitatile de contactare.

MAE atentioneaza ca este utila si luarea in calatorie a unor copii dupa documentele importante, care sa fie pastrate separat de cele originale, putand fi folosite in cazul pierderii/furtului. De asemenea, romanii care calatoresc in tari cu grad de risc sau intentioneaza sa ramana pe perioade mai lungi pe teritoriul acestora sunt indemnati sa isi inregistreze prezenta in regiune la misiunile diplomatice ale Romaniei.

In Ghid sunt cuprinse si referiri la conditiile din unele tari care sunt destinatii preferate ale romanilor pentru vacanta de Paste: Israel, Grecia, Turcia, Bulgaria, Italia, Austria.

Desi pentru Israel nu este nevoie de viza turistica, romanii care merg in aceasta tara sunt atentionati ca trebuie sa solicite permisiunea de intrare in acest stat in cazul in care doresc sa viziteze alti cetateni romani care lucreaza acolo sau daca in trecut li s-a mai refuzat intrarea in tara. Desi situatia de securitate este calma, turistii care merg in Israel sunt avertizati asupra posibilitatii reluarii tirurilor de rachete din Fasia Gaza si sa manifeste atentie si prudenta sporita pe durata sederii, mai ales daca doresc sa intre si in Teritoriile Palestiniene.

Pentru cei care merg in Bulgaria cu autoturismul, MAE atrage atentia ca trebuie sa conduca prudent, deoarece politia locala suspenda frecvent permisele. "In cazul in care va este retinut permisul de conducere, aveti obligatia sa va deplasati la sectie impreuna cu ofiterul de politie, unde veti lua la cunostinta despre conditiile in care permisul va va reveni in posesie, precum si cuantumul amenzii. Amenda se plateste numai la banca", recomanda Ghidul MAE, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Paștele, celebrat în aceeași zi. Scrisoarea către Sfântul Sinod...
Paștele, celebrat în aceeași...

Totodata, romanii care merg in Grecia cu autoturismul sunt avertizati ca legea elena interzice cu desavarsire folosirea, dar si posesia aparatelor si detectoarelor anti-radar, sanctionarea implicand amenda de 2.000 de euro, dar si retinerea pentru 30 de zile a permisului de conducere, confiscarea actelor autoturismului sau a placutelor de inmatriculare.

Cei care aleg Turcia ca destinatie pentru vacanta de Paste sunt avertizati ca intrarea este permisa numai in baza pasaportului, dar este recomandata si detinerea cartii de identitate, pentru ca au fost cazuri de romani retinuti de autoritatile turce din cauza unor coincidente de nume cu persoane care au comis infractiuni pe teritoriul acestui stat.

"Este important de retinut faptul ca persoana care a intrat in Turcia cu autoturismul trebuie sa si iasa de pe teritoriul acestei tari cu acelasi mijloc de transport. Daca renuntati la autovehicul in timpul sederii, veti avea nevoie de documente speciale care sa ateste ca nu ati vandut-o in Turcia", se arata in Ghidul MAE.

Citeste si:
Minorii cu vârsta de peste 16 ani pot călători în afara țării fără...
Minorii cu vârsta de peste 16...

Turistii care merg in Turcia mai sunt atentionati si ca este interzisa scoaterea din tara a unor antichitati si obiecte de arta, inclusiv covoare, vanzatorul de astfel de articole trebuind sa furnizeze pe langa factura si un certificat oficial pentru trecerea prin vama.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.