Coreea de Nord parea sa pregateasca duminica manevre terestre si aeriene pe fondul tensiunilor in crestere in peninsula coreeana, in urma testului nuclear nord-coreean de la 12 februarie, a anuntat o sursa guvernamentala sud-coreeana.

Aceste exercitii cu munitie reala ar mobiliza artileria si fortele aeriene in portul Nanmpo (vest), potrivit acestei surse citate de agentia de presa Yonhap.

"Pare ca este vorba despre exercitii de o amploare destul de mare", a afirmat sursa citata, exprimand temeri potrivit carora Phenianul ar putea sa profite de aceste manevre pentru a crea un incident militar sau pentru a efectua un test de racheta balistica.

La 23 noiembrie 2010, artileria sud-coreeana a lansat numeroase obuze asupra Insulei Yeonpyeong, un recif cu o suprafata de sapte kilometri patrati, in Marea Galbena, omorand doi civili si doi militari sud-coreeni, scrie MEDIAFAX.

Coreea de Sud a procedat la aproximativ 80 de tiruri de riposta, provocand temeri cu privire la o escaladare si declansarea unui nou conflict intre Nordul stalinist sustinut de China si Sudul aliat cu Statele Unite, care au stationati pe teritoriul sud-coreean aproximativ 28.500 de militari.

Seulul acuza Phenianul ca a torpilat una dintre corvetele sale in martie 2010, ucigand 46 de militari sud-coreeni.

Peninsula coreeana este afectata de tensiuni dupa ce Coreea de Nord a efectuat al treilea test nuclear, in februarie.

Iritat de sanctiunile ONU si exercitiile militare comune efectuate in prezent de Coreea de Sud si Statele Unite, Phenianul profereaza de mai multe saptamani amenintari cu lovituri si un razboi nuclear.

Coreea de Nord a mobilizat lansatoare de rachete cu raza de actiune variabila pe coasta de est, dar pana in prezent nu si-a pus amenintarile in practica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.