Coreea de Sud a propus joi Coreei de Nord negocieri cu privire la complexul industrial intercoreean de la Kaesong, in care accesul sud-coreenilor a fost interzis de catre Phenian la 3 aprilie, si a amenintat-o cu o "actiune grava" in caz de refuz.

"Noi propunem oficial reuniuni intre cele doua guverne", a declarat o purtatoare de cuvant a Ministerului Reunificarii, Kim Hyung-seok, adaugand ca Phenianul are termen sa raspunda pana vineri.

"In cazul in care Coreea de Nord refuza aceste negocieri, vom fi nevoiti sa decidem in legatura cu o actiune grava", in termen de 24 de ore, a adaugat ea.

Phenianul a interzis sud-coreenilor accesul in complex, situat pe teritoriul sau, la aproximativ zece kilometri de frontiera, incepand de la 3 aprilie. El a retras cei aproximativ 53.000 de salariati nord-coreeni, intr-un context de tensiuni puternice in peninsula.

Ultimatumul sud-coreean ar putea indica faptul ca Seulul este pregatit sa ii retraga definitiv sau cel putin pe termen lung pe cei aproximativ 850 de angajati ai sai de la Kaesong, in mare parte cadre care conduc cele 123 de intreprinderi sud-coreene prezente in complex.

Doar 176 dintre ei se afla, in prezent, in complex, scrie MEDIAFAX.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a invitat miercuri Coreea de Nord sa "ia in serios" oferta de dialog a Coreei de Sud, formulata inca de zilele trecute, in legatura cu viitorul complexului.

Kaesong este unica dovada a unor eforturi de apropiere intre cele doua Corei, dupa inghetarea relatiilor bilaterale, in 2010. Complexul a generat in 2012 o cifra de afaceri de aproximativ 469,5 milioane de dolari (aproximativ 366 de milioane de euro), un ajutor nesperat in privinta locurilor de munca, platii unor impozite si furnizarii de devize straine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.