Fostul presedinte american George W. Bush afirma ca este "multumit" de decizia pe care a luat-o de a invada Irakul, pe cand conducea Statele Unite, intr-un interviu difuzat miercuri, cu o zi inaintea inaugurarii unui muzeu dedicat celor opt ani cat s-a aflat la putere.

"Sunt multumit de modul in care aceasta decizie a fost luata. Cred ca indepartarea de la putere a lui Saddam Hussein era decizia buna nu doar din punctul de vedere al securitatii noastre, ci si pentru a le da irakienilor posibilitatea de a trai intr-o societate libera", a declarat fostul presedinte pentru ABC News.

"Insa istoria va judeca acest lucru, iar eu nu voi mai fi acolo sa vad", a adaugat Bush. "In ceea ce ma priveste, dezbaterea este inchisa. Am facut ceea ce am facut. In definitiv, istoricii sunt cei care vor judeca aceasta decizie", a continuat fostul sef de stat.

Invazia americana, justificata in 2003 prin amenintarea unor arme de distrugere in masa care nu au fost gasite niciodata, a condus rapid la indepartarea de la putere a lui Saddam Hussein, insa americanii s-au confruntat, ulterior, cu o insurectie prelungita.

Sustinatorii lui George W. Bush insista asupra faptului ca acesta a oferit posibilitatea irakienilor sa traiasca in libertate, in timp ce criticii sai subliniaza ca Irakul continua sa se confrunte cu violente pana in prezent, scrie MEDIAFAX.

Presedintele Barack Obama, care a retras ultimele trupe americane din Irak la sfarsitul lui 2011, urmeaza sa asiste joi, alaturi de toti ceilalti fosti presedinti americani in viata, la inaugurarea Centrului George W. Bush.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.