Guvernul sarb a aprobat semnarea acordului in vederea normalizarii relatiilor cu Kosovo, parafat la 19 aprilie sub egida Uniunii Europene (UE), dupa 14 ani de la razboiul sarbo-kosovar si cinci ani de la independenta proclamata de fosta sa provincie de sud.

Belgradul "a acceptat primul acord privind principiile ce reglementeaza normalizarea relatiilor, care este rezultatul dialogului cu Kosovo, la Bruxelles. Guvernul a ordonat ministrilor (...) sa adopte masurile necesare pentru a aplica acordul si a continua aplicarea acordurilor deja existente cu repezentantii institutiilor de la Pristina", se arata intr-un comunicat emis de cabinetul premierului Ivita Dacic, scrie MEDIAFAX.

Premierul sarb Ivica Dacic si prim-vicepremierul Aleksander Vucic au primit mesaje de amenintare cu moartea.

Vucic s-a plans de mesajele de amenintare la o intalnire cu mebrii Partidului Progresiv, aflat la putere, la Krusevac, unde oficialii au sarbatorit ziua armatei sarbe. „Primesc mesaje in fiecare clipa in care mi se spune ca voi fi omorat”, le-ar fi spus vicepremierul sarb colegilor de partid.

Presa sarba spune ca zecile de mesaje de amenintare primite de Vucic au fost trimise de membrii Partidului Radical Sarb (SRS), condus de Vojislav Seselj, judecat pentru crime de razboi la Haga, scrie adevarul.ro.

Comisia Europeana a recomandat luni deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana cu Serbia, in urma acordului intre Belgrad si Pristina privind normalizarea relatiilor.

"Comisia considera ca Serbia a indeplinit criteriile prioritare, constand in a adopta masuri in vederea unei ameliorari vizibile si durabile ale relatiilor sale cu Kosovo", afirma CE intr-un raport transmis minisrilor UE pentru Afaceri Europene.

"Ca atare, Comisia recomanda deschiderea negocierilor cu Serbia in vederea unei aderari la Uniune", se arata in document.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.