Coreea de Nord a intocmit joi o lista cu conditii in vederea unei reluari a dialogului cu vecinul sau de la sud si cu Statele Unite, intre care figureaza retragerea sanctiunilor ONU si incetarea manevrelor militare comune americano-sud-coreene, conditii respinse de Seul, relateaza AFP.

"Daca inamicii (adica) Statele Unite si (Coreea de) Sud (...) vor cu adevarat dialogul si negocierea, ei ar trebui sa adopte aceste masuri", a anuntat Comisia pentru Aparare Nationala nord-coreeana intr-un comunicat, transmite MEDIAFAX.

Coreea de Sud a calificat joi ca "de neinteles" conditiile impuse de catre Coreea de Nord in vederea reluarii dialogului cu Seulul si Washingtonul si a indemnat Phenianul sa opteze pentru schimburi cu comunitatea internationala si sa inceteze sa formuleze solicitari "absurde".

"Cererile Coreei de Nord sunt complet de neinteles. Este absurd", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului sud-coreean de Externe, comentand solicitarea Phenianului de retragere a sanctiunilor ONU.

"Indemnam (Coreea de) Nord sa inceteze de indata sa formuleze cereri atat de neinteles si sa faca niste alegeri judicioase, asa cum am incurajat-o in mai multe randuri", a adaugat purtatorul de cuvant Cho Tai-young.

In comunicatul publicat joi, Comisia pentru Aparare Nationala nord-coreeana citeaza "retragerea rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU nascocite din motive grotesti" ca pe o conditie in vederea unei reluari a negocierilor.

Comisia solicita totodata incetarea manevrelor militare comune efectuate de catre Statele Unite si Coreea de Sud in sudul peninsulei.

Tensiunea a urcat puternic in Peninsula Coreea dupa al treilea test nuclear nord-coreean, efectuat pe 12 februarie, urmat de o noua serie de sanctiuni ONU impotriva Phenianului.

Conditiile unei reluari a unui dialog sunt, in prezent, tema dominanta, dupa mai multe zile de temeri cu privire la efectuarea unui nou tir de racheta de catre Coreea de Nord, in perioada marcarii, pe 15 aprilie, a 101 ani de la nasterea fondatorului tarii, Kim Il-sung, bunicul actualului lider, Kim Jong-un.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Armata nord-coreeana a adresat un ultimatum Seulului, adaugand ca, daca Selul vrea cu adevarat dialogul si negocieri, "este necesar sa prezinte scuze pentru toate actiunile ostile vizand Coreea de Nord".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.