Funeralii impozante si totodata controversate pentru baroana Margaret Thatcher, o personalitate marcanta a secolului al XX-lea, s-au desfasurat miercuri la Catedrala St. Paul, la Londra.

Regina Elizabeth a II-a a luat loc in primul rand, intre cei 2.300 de invitati, in impozantul edificiu religios, pe jumatate in stil clasic, pe jumatate in stil baroc.

"Funeraliile ceremoniale", cu onoruri militare, releva importanta politica a fostului premier britanic, in perioada 1979-1990, desi acestea se afla cu o treapta mai jos decat funeraliile nationale organizate pentru ducele de Wellington, amiralul Nelson sau Churchill, cel care a contribuit la infrangerea nazismului, plans de intreaga natiune in 1965.

Inhumarea lui Churchill este ultima la care a asistat regina, cu titlu exceptional.

Fostii presedinti americani nu participa la funeraliile Doamnei de Fier

Intregul Guvern si premierul David Cameron, toti fostii premieri britanici, inclusiv laburistul Tony Blair, care revendica in parte mostenirea baroanei, au luat loc in naos. Downing Street a anuntat prezenta a doi sefi de stat, a 11 premieri si a 17 ministri de Externe in functie.

In total, aproape 170 de tari au trimis reprezentanti de diverse ranguri, reflectand atat uzantele protocolare, dar si aprecieri diferite asupra mostenirii thatcheriste. Astfel, Argentina si Rusia au boicotat ceremonia.

Mai surprinzator, in opinia unor comentatori britanici, este faptul ca niciunul dintre locatarii Casei Albe nu a dat curs invitatiei de a marca "relatia privilegiata" anglo-americana, apreciata de catre "Mrs T". Doi actori ai finalului Razboiului Rece, ultimul presedinte URSS Mihail Gorbaciov si reunificatorul Germaniei Helmut Kohl, au prezentat scuze pentru o absenta din motive de sanatate.

In schimb, celebritati din anii '80 s-au aflat in randul asistentei, inclusiv Anya Hindmarch, creatoarea impresionantelor genti purtate de Dopamna de Fier. Lady Thatcher a prevazut totul, inclusiv imnuri metodiste din copilaria sa si fragmente din opere ale unor compozitori englezi, care ii atesta patriotismul inclusiv in privinta gustului muzical.

Citeste si:
Cătălin Botezatu, nemulțumit de ținutele purtate de Carmen Iohannis...
Cătălin Botezatu, nemulțumit...

Ea vrea o ceremonie apolitica, insa episcopul Londrei Richard Chartres a evocat "uraganul de optiuni conflictuale din jurul doamnei Thatcher". Slujba religioasa nu este conceputa pentru "a prezenta judecati, ceea ce ii caracterizeaza pe politicieni", ci pentru a favoriza "compasiunea si reconcilierea", a adaugat el.

"Este un omagiu potrivit unui mare premier, respectat in lume", declara mircuri dimineata seful Guvernului conservator, David Cameron, defensiv.

"Traim cu totii in umbra lui Margaret Thatcher", a adaugat el, intr-un interviu pentru BBC, ai carui prezentatori erau imbracati sobru.

Numerosi opzanti si-au exprimat miercuri furia fata de costul social al revolutiei liberale thatcheriste sau opozitia fata de modelul ei social, inclusiv numerosi tineri, pe retele de socializare, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Doamna de Fier: 10+1 lectii de viata de la un lider desavarsit
Margaret Thatcher: 10+1...

Scotland Yard, care a mobilizat aproximativ 4.000 de politisti, pentru orice eventualitate, a anuntat ca miscarea de contestare va fi tolerata "daca are loc in mod demn". In afara unor strigate ale unor oponenti din multimea de zeci de mii de simpatizanti si de gura-casca masata in spatele gardurilor de protectie, procesiunea s-a desfasurat fara incidente. Peste 700 de militari au fost mobilizati pe ruta de 1,9 kilometri a cortegiului funerar, intre Palatul Westminster - unde Thatcher a dominat dezbaterile cu vocea sa puternica - si Catedrala Saint Paul.

Sicriul a parcurs strazile capitalei pe afetul unui tun din Primul Razboi Mondial, pe marsuri funebre compuse de catre Chopin, Beethoven si Mendelssohn. Militari in tinuta de gala din secolul al XIX-lea au inaintat in pasi de mars, cu o cadenta de 70 de pasi pe minut.

Citeste si:
Institutul Național „Cantacuzino” sărbătorește 100 de ani de la...
Institutul Național...

Clopotul Big Ben a fost oprit, in semn de respect. Dar 19 salve de tun si un singur clopot, cel de la Saint Paul, au anuntat apropierea.

Sporadic au fost proferate insulte. "Sa arzi in iad", a strigat o femeie, Un barbat agita o pancarta pe care se putea citi mesajul "peste zece milioane de lire sterline pentru funeraliile unei conservatoare". Cativa oponenti au intors in mod ostentativ spatele, respectand un consemn lansat pe Facebook. Insa majoritatea a aplaudat.

Odata cu apropierea funeraliilor, apeluri la proteste s-au multiplicat pe retele de socializare, cu lozinci ca "vrajitoarea a murit" sau "calatorie sprancenata" Critici ai fostului premier britanic au denuntat amploarea si politizarea funeraliilor, dar si costul prea mare suportat de contribuabili intr-o perioada de austeritate. Sotia presedintelui Camerei Comunelor, Sally Bercow, a reprosat o "tentativa de canonizare".

Corpul fostului premier Margaret Thatcher
urmeaza sa fie incinerat in cadrul unei ceremonii private.

Citeste si:
Lady Gaga şi Jennifer Lopez vor concerta la ceremonia de inaugurare...
Lady Gaga şi Jennifer Lopez...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.