Seulul a calificat drept "regretabil" un ultimatum lansat marti de catre Phenian, care a amenintat ca ataca tara in cazul in care aceasta nu isi cere scuze pentru manifestatii ostile fata de regimul stalinist, in contextul in care Statele Unite s-au declarat pregatite sa negocieze.

"Este regretabil ca (regimul din Coreea de) Nord este iritat de informatii de presa" si se serveste de ele pentru a "lansa amenintari la adresa" Coreei de Sud, a declarat pentru jurnalisti un purtator de cuvant al Ministerului sud-coreean al Apararii.

"Vom adopta (masuri) de represalii severe si hotarate in cazul unor provocari orchestrate, indiferent care ar fi motivele", a adaugat purtatorul de cuvant Kim Min-seok.

Avertismentul Phenianului a fost lansat dupa o zi de la plecarea secretarului de Stat american John Kerry din Asia de Nord-Est, unde a efectuat un turneu de patru zile, cu scopul de a exprima sustinerea americana fata de aliatii sai sud-coreeni si japonezi, indemnand China sa isi calmeze vecinul, scrie MEDIAFAX.

Aproximativ 40 de manifestanti au ars luni portrete ale liderilor nord-coreeni, si anume ale fondatorului tarii, Kim Il-sung, fiului acestuia Kim Jong-il - ambii decedati - si nepotului sau, actualul lider Kim Jong-un, in timp ce Coreea de Nord sarbatorea 101 ani de la nasterea fondatorului tarii.

Calificand aceste acte ca "monstruoase" si "de trei ori blestemate", comandamentul suprem al armatei nord-coreene a avertizat mati ca "actiunea (sa) de represalii va fi lansata fara niciun avertisment, incepand din acest moment, atat timp cat la Seul continua aceste acte criminale ce ranesc demnitatea comandamentului suprem al Coreei de Nord".

In cazul in care Coreea de Sud vrea cu adevarat un dialog si negocieri "este necesar sa isi ceara scuze pentru toate actiunile ostile fata de Coreea de Nord", adauga aceeasi sursa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.