Cresterea economica a Chinei a incetinit neasteptat in primul trimestru, la 7,7%, de la 7,9% in precedentele trei luni, starnind ingrijorare privind recuperarea inceputa in a doua jumatate a anului trecut.

Analistii consultati de publicatia americana anticipau un avans de 8%.

In contextul economiei inca slabe in SUA si al crizei din Europa, cresterea dezamagitoare din China ar putea amplifica pesimismul privind perspectivele de investitii la nivel global. Pietele din Asia au scazut puternic in urma anuntarii datelor de catre biroul de statistica de la Beijing.

Oficiali guvernamentali au invocat atat climatul international cat si masurile luate pe pe plan intern de autoritati, precum cele de reducere a speculatiilor imobiliare. Ultimele date reflecta si accentul mai puternic pus de China pe cresterea economica stabila, dupa ce in ultimii ani avansul puternic al PIB a creat o serie de dezechilibre, scrie MEDIAFAX.

"Noul guvern s-a concentrat mai mult pe imbunatatirea calitatii cresterii economice", a declarat Sheng Laiyun, purtator de cuvant al biroului de statistica. Rata de 7,7% nu este deloc putin, avand in vedere situatia externa si este buna pentru restructurarea companiilor, a adaugat el.

Economia a aratat si alte semne de incetinire la sfarsituil trimestrului. Avansul anual al productiei industriale a incetinit la 8,9% in martie, fata de 9,9% in februarie. Vanzarile de retail au dezamagit, de asemenea, cu un avans anual de 12,6% in martie, sugerand ca populatia nu s-a alaturat obiectivului guvernului de a majora consumul intern.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.