Secretarul de Stat american John Kerry a sosit vineri in Coreea de Sud, incepand un turneu in Asia in cursul caruia va depune eforturi sa convinga China sa calmeze o Coree de Nord ce practica o retorica inflamanta, relateaza AFP.

In cadrul primului sau turneu de trei zile in regiune, Kerry va efectua vizite, in afara de cea la Seul, la Beijing si Tokyo.

Potrivit MEDIAFAX, la Seul, el se va intalni cu noua presedinta Park Geun-hye si cu ministrul de Externe Yun Byung-se.

Un oficial de rang inalt din cadrul administratiei Obama, care calatoreste impreuna cu John Kerry, a subliniat vineri dimineata rolul-cheie pe care il poate juca China in calmarea actualei crize din peninsula coreeana, in cadrul careia Phenianul a amenintat Coreea de Sud si Statele Unite cu un "razboi termonuclear".

"China are un enorm interes privind stabilitatea, iar cautarea neincetata a Coreei de Nord de a se dota cu o racheta nucleara armata este inamicul stabilitatii", a declarat acest oficial de rang inalt. "Acest lucru ne ofera noua si chinezilor un obiectiv comun, foarte puternic, vizand dezarmarea nucleara", a adaugat el.

Pe fondul unor tensiuni extreme, occidentalii se asteapta ca Phenianul sa efectueze un tir de racheta/rachete.

Ignorand avertismentele vecinului si aliatului sau chinez, Coreea de Nord a mobilizat pe coasta de est doua rachete de tip Musudan, cu o raza de actiune teoretica de pana la 4.000 de kilometri, adica avand capacitatea sa atinga Coreea de Sud, Japonia si Insula americana Guam.

Un eventual tir de racheta ar putea avea loc in jurul datei de 15 aprilie, aniversarea nasterii fondatorului tarii, Kim Il-sung, apreciaza unii experti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.