UE a propus extinderea puterilor autoritatilor europene pentru a putea proteja mai bine companiile locale impotriva concurentei neloiale din strainatate, un semnal al unei pozitii mai agresive despre care se crede ca ar viza o echilibrare a fortei de export a Chinei.

Propunerea vine intr-o perioada in care Comisia Europeana (CE) analizeaza daca sa actioneze impotirva Chinei in dispute comerciale importante, implicand panouri solare si echipamente de telecomunicatii.

O delegatie a CE a plecat miercuri catre Beijing, la cererea guvernului chinez, pentru discutii legate de cele doua cazuri, a declarat un oficial UE, citat de Wall Street Journal.

Cele doua sectoare in disputa reprezinta industrii de inalta tehnologie, pe care Europa miza sa fie un motor de crestere economica si locuri de munca. In contextul declinului acestor industrii, ca urmare a concurentei dure din partea rivalilor chinezi, oficialii europeni analizeaza daca sa treaca la contraatac, scrie MEDIAFAX.

Propunerea Comisiei pentru atributii sporite ar creste nivelul tarifelor care pot fi impuse companiilor din strainatate sustinute cu subventii incorecte de catre guverne. De asemenea, ar spori puterile CE pentru declansarea de investigatii referitoare la concurenta neloiala, nemaifiind necesare plangeri ale companiilor europene. Companiile din Europa sunt reticente sa initieze astfel de demersuri, din cauza riscului de represalii din partea guvernelor straine.

UE a avut dispute repetate cu China in aceste privinte. Comisarul european pentru comert, Karel De Gucht, considera subventiile industriale din China ca o problema grava, noteaza Wall Street Journal. Guvernul de la Beijing se razbuna insa pe companiile care depun plangeri pe chestiuni comerciale, prin impunerea de tarife la exporturile acestora sau prin actiuni impotriva investitiilor pe care le au in China, afirma oficiali europeni si sefi de companii.

Oficialii UE spera ca investigatiile declansate de Comisie sa devina o componenta obisnuita a arsenalului european impotriva practicilor comerciale neloiale. China a afirmat in trecut ca ajutorul pe care il acorda companiilor este similar celui pe care il primesc companiile din Vest de la propriile guverne.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.