Premierul conservator Viktor Orban aloca milioane de euro pentru ca Ungaria sa revina la gloria fotbalistica de odinioara, mizand totodata pe atragerea suporterilor, in perspectiva alegerilor legislative din 2014.

Astfel, stadionul Albert Florian de la Budapesta, vechi de 39 de ani, aduna 16.000 de spectatori la mijlocul lui martie la ultimul derby al capitalei. Guvernul a hotarat sa-l demoleze si sa construiasca un stadion nou, cu o capacitate de 22.000 de locuri, pana la sfarsitul anului 2014.

La pauza derby-ului, Tibor Kovesdy, un suporter al echipei Ferencvaros, isi exprima nerabdarea. "Nu mai pot sa-l aduc pe fiul meu aici, deoarece nu este un loc placut si sigur. Acest club merita un stadion mai bun", declara acest tata de familie, in varsta de 55 de ani.

Inca din aprilie 2010, cand a obtinut victoria in urma alegerilor legislative, premierul conservator ungar Viktor Orban, fondator al Academiei de Fotbal din Felcsut (sud) si suporter a echipei FC Videoton Székesfehérvár, a alocat resurse financiare pentru modernizarea stadioanelor de fotbal, scrie MEDIAFAX.

Doar la un singur stadion, Albert Florian, reconstructia va costa cel putin 44 de milioane de euro (13,5 miliarde de forinti), finantata integral din banul public. Noul stadion din Debretin, care va costa 38 de milioane de euro, va fi finantat in proportie de 90% de stat si 10% de municipalitate.

Un lux pe timp de criza, in timp ce Ungaria negociaza din noiembrie 2011 cu Fondul Monetar International (FMI) o linie de credit de 15 pana la 20 de miliarde de euro. Dar statul nu se va opri aici, deoarece intentioneaza sa construiasca un stadion cu o capacitate de 65.000 de locuri pentru meciurile echipei nationale.

"Stadioanele de fotbal ar trebui sa fie finantate de cluburi!", se putea citi, in ianuarie, pe o banderola, in timpul unei manifestatii studentesti organizate pentru a denunta taierile din invatamantul superior.

Citeste si:
Orban, despre declarația ministrului Finanțelor privind salariul...
Orban, despre declarația...

Viktor Orban are o opinie diferita. "Viitorul intregii tari depinde de tineretul sau, ceea ce consolideaza prioritatea guvernului pentru sport", a afirmat el la Felcsut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.