Uniunea Europeana (UE) a indemnat joi Coreea de Nord sa nu "alimenteze tensiunile" si sa se "reangajeze" in favoarea pacii si securitatii, dupa ce Phenianul a facut inca un pas in escaladarea sa belicoasa.

Sefa diplomatiei europene Catherine Ashton a "deplans", citata intr-un comunicat, anuntul Coreei de Nord privind repornirea reactorului nuclear al centralei nucleare Yongbyon. "Va fi o incalcare clara a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU, dar si a angajamentelor asumate in 2007, in cadrul negocierilor cu Grupul Celor Sase privind inchiderea acestor instalatii", a subliniat ea.

UE avertizeaza Coreea de Nord ca o continuare a nerespectarii obligatiilor sale internationale si a "amenintarii stabilitatii regiunii" va conduce "in mod inevitabil la un raspuns si mai unit din partea comunitatii internationale".

Coreea de Nord "trebuie sa evite sa alimenteze noi tensiuni si sa isi arate angajamentul in favoarea obiectivului unei dezarmari nucleare complete, verificabile si ireversibile a peninsulei coreene", aduaga Lady Ashton, potrivit MEDIAFAX.

"Inca o data", ea ii indemana pe liderii nord-coreeni la o "abordare constructiva si sa se reangajeze alaturi de comunitatea internationala, mai ales in cadrul negocierilor intre sase (tari) cu scopul de a actiona in vederea unei paci durabile si securitatii intr-o peninsula coreeana non-nucleara". Coreea de Nord a pasit intr-o noua etapa de provocari, joi, anuntand ca a aprobat un proiect al unor operatiuni militare impotriva Statelor Unite, inclusiv prin eventuale lovituri nucleare.

Rusia considera "inacceptabila" incalcarea de catre Coreea de Nord a rezolutiilor ONU

Incalcarea de catre Coreea de Nord a rezolutiilor Natiunilor Unite este "inacceptabila", iar activitatile Phenianului in domeniul nuclear "blocheaza" reluarea negocierilor multilaterale, apreciaza Ministerul rus de Externe.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

"Din punctul de vedere al Rusiei, nerespectarea de catre Phenian a rezolutiilor Consiliului de Securitate ONU in domeniul neproliferarii este inacceptabila", a explicat purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukacevici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.