Un prim contingent de 570 de militari malieni participa incepand de luni la o formare cu instructori militari din Uniunea Europeana (UE), vizand o restructurare a armatei, care suferit in 2012 o importanta infrangere din partea unor grupari armate ce au reusit sa ocupe nordul Mali.

Marti dimineata, acesti militari malieni au parasit Bamako cu destinatia Koulikoro, un oras situat la 59 de kilometri nord-est si unde se afla un centru de formare militara, a declarat pentru AFP locotenent-colonelul francez Philippe de Cussac, un purtator de cuvant al misiunii de formare a UE (EUTM).

In acea baza vor fi formati militarii timp de zece saptamani, de catre aproximativ 100 de experti militari din sapte tari (Franta, Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Lituania, Luxemburg si Irlanda), a precizat el.

"La inceput vom oferi o formare generala, iar ulterior va avea loc un antrenament de specializare in telecomunicatii, artilerie, geniu", a continuat locotentent-colonelul de Cussac, care a adaugat ca vor fi antrenate, de asemenea, "forte speciale si tragatori de elita".

Scopul EUTM este de a forma si antrena aproximativ cate 3.000 de militari, care se vor prezenta la baza din Koulikoro in patru stagii, in urmatoarele 15 luni, scrie MEDIAFAX.

Aceasta operatiune incepe in contextul in care Franta pregateste retragerea partiala a celor aproximativ 4.000 de soldati mobilizati in aceasta tara, iar ONU finalizeaza o misiune de mentinere a pacii din care vor face parte aproximativ 11.000 de persoane.

Misiunea de "reconstructie" a armatei maliene de catre UE cuprinde 550 de militari europeni, al caror obiectiv este sa profesionalizeze militari malieni, astfel incat sa fie capabili sa reziste unor atacuri din partea unor grupari radicale islamiste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.