Coreea de Nord ascunde minutios toate urmele testelor sale nucleare din februarie, alimentand suspiciunea ca foloseste un nou model de bomba cu uraniu puternic imbogatit.

Citand oficiali americani sub acoperirea anonimatului si experti in armament, cotidianul explica faptul ca efectele exploziei din 12 februarie au fost limitate in mod remarcabil si ca putine urme radioactive au scapat in atmosfera.

Administratia americana a anticipat testul nuclear si l-a supravegheat indeaproape pentru a putea strange reziduurile care ar fi putut dezvalui componentele bombei, potrivit articolului.

Or, in zilele care au urmat exploziei, captatorii americani si sud-coreeni nu au reusit sa depisteze urmele de gaz radioactiv uzuale in niciuna dintre cele 120 de statii de supraveghere situate in apropiere de locul testelor nucleare sau in directia vantului, potrivit cotidianului american.

Un avion japonez a inregistrat pentru scurt timp un nivel ridicat de izotop radioactiv, xenon-133, dar acest fenomen nu a fost considerat convingator, potrivit Washington Post, scrie MEDIAFAX.

Potrivit cotidianului, absenta datelor concrete in urma testelor sugereaza o tentativa deliberata a Coreei de Nord de a impiedica eliberarea in atmosfera a unor gaze revelatoare, fara indoiala prin saparea adanc in pamant a cavitatii care a servit la efectuarea testelor nucleare.

In primele sale doua teste nucleare, se crede ca Phenianul a folosit fara indoiala plutoniu extras din stocurile pe care tara le-a acumulat in anii '90, afirma cotidianul.

Dar in cazul reusitei unui test de bomba cu uraniu, aceasta ar confirma ca Phenianul a dus la bun sfarsit o a doua procedura care conduce la fabricarea de arme nucleare prin folosirea resurselor sale abundente de urnaiu natural si a unei noi tehnologii de imbogatire, potrivit Washington Post.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.