Siria nu a aprobat inca un "acces fara restrictii" pe teritoriul sau solicitat de ONU in vederea efectuarii unei anchete cu privire la o eventuala utilizare de arme chimice, au declarat miercuri surse diplomatice.

ONU si-a exprimat speranta ca echipa sa de anchetatori, la conducerea careia a fost numit profesorul suedez Ake Sellstrom, va putea incepe lucrul saptamana viitoare, insa nu a ajuns inca la un acord cu regimul sirian al presedintelui Bashar al-Assad asupra ariei de acoperire a investigatiilor, au precizat diplomati si oficiali ONU.

Potrivit ONU, cercetarile "se vor concentra mai intai" asupra acuzatiilor aduse de Guvernul sirian, primul care a solicitat o ancheta. Franta si Marea Britanie au solicitat la randul lor ca ONU sa studieze toate acuzatiile, indiferent ca vin din partea opozitiei sau Damascului.

"Guvernul nu s-a angajat inca" sa acorde un acces fara restrictii anchetatorilor, a declarat un diplomat pentru AFP. "Este punctul esential pentru ca misiunea sa demareze, insa, pentru moment, este prea devreme sa spunem ca va fi anulata", a continuat acesta, scrie MEDIAFAX.

"Negocieri sunt in curs" asupra diferitelor aspecte ale misiunii, a confirmat Martin Nesirky, un purtator de cuvant ONU.

Natiunile Unite vor ca la ancheta sa ia parte opt sau zece experti desemnati de Organizatia pentru interzicerea armelor chimice, potrivit unor diplomati.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon nu doreste, in schimb, niciun expert originar din statele membre permanente ale Consiliului de Securitate - China, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia -, din cauza sensibilitatii politice a problemei.

Din acelasi motiv, niciun specialist din statele arabe nu ar urma sa ia parte la misiune, care va fi alcatuita din experti originari din America Latina, Europa de Nord sau Asia, potrivit surselor diplomatice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.