Agentia suedeza a produselor medicamentoase a afirmat marti ca un vaccin impotriva grupei H1N1 al grupului britanic GlaxoSmithKline (GSK) a favorizat aparitia narcolepsiei la copii, asa cum era deja stabilit, insa si la cei sub 30 de ani.

Agentia a publicat rezultatele unul studiu lansat pentru "a confirma legatura dintre vaccinarea cu Pandemrix si narcolepsia la indivizii cu varste sub 20 de ani si pentru a evalua legatura eventuala la tinerii adulti de peste 20 de ani", care nu a fost inca examinata.

Studiul concluzioneaza ca riscul de narcolepsie este mai mare de trei ori la cei vaccinati cu varste sub 20 de ani si de doua ori la cei cu varste intre 21 si 30 de ani. Aceasta crestere a riscului se reduce net in continuare si este nul la cei cu varste peste 40 de ani.

Narcolepsia sau boala Gelineau este o afectiune neurologica rara care se manifesta prin episoade de somnolenta irezistibile si inopinate si printr-o stare de oboseala extrema. Conform unui studiu recent britanic, intre 25 si 50 de persoane din 100.000 in lume sufera de aceasta boala.

Produs de laboratoarele farmaceutice britanice GSK, Pandemrix a fost adiministrat la 60 la suta din populatia suedeza in cadrul campaniilor de vaccinare impotriva gripei H1N1 in 2009/2010, scrie MEDIAFAX.

Finlanda si Suedia au constatat mai multe cazuri de narcolepsie dupa aceste campanii: aproximativ 200 de suedezi si 79 de finlandezi intre 4 si 19 ani au fost afectati. Guvernele celor doua state au decis sa ii recompenseze pe cei bolnavi.

In Suedia Agentia de indemnizare a accidentelor medicale a declarat marti ca studiaza in prezent dosarele a 90 de tineri adulti bolnavi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.