Uniunea Europeana si Japonia au aprobat luni inceperea unor negocieri dificile pentru un acord de liber schimb care sa stimuleze cresterea economica in cele doua puteri economice.

"A fost luata decizia oficiala de lansare a negocierilor pentru acordul de liber schimb, in timpul unei discutii telefonice intre liderii europeni si premierul japonez Shinzo Abe", a anuntat ministrul nipon al Economiei, Comertului si Industriei, Toshimitsu Motegi, dupa o intalnire la Tokyo cu comisarul european pentru Comert Karel De Gucht.

Motegi a insistat asupra faptului ca Japonia si UE reprezinta impreuna circa 30% din economia mondiala si 40% din comertul mondial.

"Astazi este o zi istorica in relatiile ditnre Japonia si UE", a subliniat si De Gucht, evocand un acord care se va referi nu doar la barierele vamale si non-tarifare asupra bunurilor si serviciilor, dar si la investitii, piete publice si proprietate intelectuala.

Ceremonia de lansare a negocierilor, care vor incepe concret la Bruxelles, in luna aprilie, ar fi trebuit sa aiba loc la Tokyo, dar din cauza crizei din Cipru prezenta presedintelui Consiliului European si a presedintelui Comisiei Europene, Herman Van Rompuy et José Manuel Barroso, a fost anulata, scrie MEDIAFAX.

In schimb, a avut loc o conversatie telefonica intre premierul japonez si cei doi oficiali europeni, pentru aprobarea inceperii discutiilor.

Autoritatile de la Bruxelles anticipeaza ca un acord de liber schimb cu Japonia poate avea o contributie de 0,6%-0,8% la PIB-ul UE, a carei economie este marcata de austeritate bugetara si recesiune.

De Gucht a avertizat intr-un discurs in fata patronatelor europene si nipone ca exista reglementari discriminatorii, norme diferite sau restrictii pentru contractele publice, iar eliminarea barierelor non-tarifare va fi "cheia negocierilor".

UE a identificat 31 de astfel de bariere, sub forma unor norme de siguranta si de omologare, in sectoare precum automobile, transporturi feroviare, medicamente si alimentatie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.